Philips in Russische beeldbuizenfabriek

Philips neemt samen met de Oost-Europabank een meerderheidsbelang in de Russische beeldbuizenfabriek Velt. In ruil daarvoor investeren de nieuwe aandeelhouders gezamenlijk ongeveer 50 miljoen dollar (78 miljoen gulden) in het produktiebedrijf. Het betreft de eerste overname van Philips in Rusland. De fabriek staat in Veronezh, een stad 600 kilometer ten zuiden van Moskou.

Volgens een Philips-woordvoerder is de exacte hoogte van het belang nog “onderwerp van discussie”. De Joint Open Stock Company Velt kent een groot aantal aandeelhouders, waaronder het personeel, het management en de staat. Van wie Philips en de Oost-Europabank de aandelen overnemen, is nog niet bepaald.

Velt heeft 7500 werknemers. Het bedrijf kan per jaar 1,8 miljoen beeldbuizen produceren. Philips wil deze capaciteit voor eind 1999 opvoeren tot meer dan 3 miljoen per jaar.

Voorts zal Velt beginnen met de fabricage van 1,5 miljoen sets glasdelen (schermen en conussen) per jaar. Die zullen in Philips' beeldbuizenfabrieken in het Spaanse Barcelona en het Oostenrijkse Lebring tot beeldsschermen worden geassembleerd.

Op dit moment produceert Velt 51-centimeter-kleurenbeeldbuizen voor de Russische markt. Philips Display Components, een onderdeel van Philips Componenten, momenteel één van de grote winstmakers van de multinational, wil zich op de Russische markt begeven met kwalitatief hoogwaardige kleurenbeeldbuizen. Philips zal ook technische kennis leveren om de produktieprocessen te verbeteren en nieuwe produkten te ontwikkelen.