Nog twee VN-posten ingenomen

DEN HAAG, 12 JULI. Opnieuw zijn vanmorgen twee door Nederlandse blauwhelmen bemande observatieposten rond Srebrenica in handen gevallen van de Bosnische Serviërs. Daarmee is het aantal posten van de VN-vredesmacht in dit gebied geslonken tot drie. Dit zei kolonel B. Dedden van de crisisstaf in Den Haag rond het middaguur op een persconferentie.

Ook van de observatiepost Romeo zijn de zes Nederlandse manschappen als krijgsgevangenen afgevoerd naar Bratunac, net buiten de enclave. Daar voegden ze zich bij hun twintig collega's die er al gevangen zaten. Ook de zes of zeven Nederlanders van observatiepost Quibec zijn door Bosnische Serviërs in hechtenis genomen, maar vanmorgen was niet duidelijk of ook zij naar Bratunac zijn overgebracht. Bij de verovering van beide posten zijn volgens Dedden geen gewonden gevallen.

Het totale aantal Nederlandse krijgsgevangenen bedraagt nu ruim veertig, inclusief de tien die door het Bosnische regeringsleger worden vastgehouden in een gebouw op een mijncomplex. Gisteravond kreeg de crisisstaf bericht van de moeder van een van hen, dat haar zoon en de anderen goed werden behandeld. De betrokken militair had eerder die dag met zijn ouderlijk huis mogen bellen.

Dedden noemde de toestand op en om het basiskamp van Dutchbat in Potocari “zeer zorgwekkend”. Op het terrein van een voormalige accufabriek verblijven op het ogenblik 330 Nederlanders en 2.500 moslim-vluchtelingen. Rondom het terrein houden zich nog eens circa 20.000 vluchtelingen op. Intussen worden de onderhandelingen tussen de commondant van Dutchbat in Srebenica, overste Karreman, en de Bosnische Serviërs voortgezet. Daarbij gaat het onder meer om een veilige uittocht van Nederlandse militairen en bewoners.