Meerderheid wil vertrek uit Bosnië

HILVERSUM, 12 JULI. Bijna tweederde van de Nederlanders (65 procent) vindt de risico's die de Nederlandse militairen in Bosnië lopen niet langer verantwoord. Ruim de helft van alle respondenten (57 procent) vindt dat de Nederlandse regering de militairen zo snel mogelijk moet terugtrekken.

Dat blijkt uit een enquête die gisteravond, nadat bekend was geworden dat de Serviërs Srebrenica waren binnengetrokken, door het bureau Intomart is gehouden in opdracht van RTL Nieuws.

Van de ondervraagden vond 29 procent dat de risico's die de militairen lopen nog wel verantwoord zijn. Opvallend veel vrouwen en ouderen noemen de risico's te groot. Dat de Nederlanders wel in Bosnië moeten blijven, was de mening van 33 procent van de ondervraagden.

De Nederlandse militairen en de bevolking van Srebrenica moeten met geweld worden bevrijd, was de opinie van 54 procent van de ondervraagden. Eenendertig procent sprak zich daar tegen uit. Vooral mannen en jongeren willen dat er wordt ingegrepen.

Ten slotte keerde 64 procent van de ondervraagden zich tegen de stelling dat het toelaatbaar is dat nog meer Nederlanders in Bosnië om het leven komen bij pogingen de bevolking daar tegen het oorlogsgeweld te beschermen. Vóór die stelling sprak zich 30 procent van de ondervraagden uit. (ANP)