Junkbondkoning Michael Milken is terug in zaken

NEW YORK, 12 JULI. Junkbondkoning Michael Milken werkt per week 35 uur voor de gemeenschap maar zijn gedachten zijn al bij grotere projecten. Milken keert langzaam terug op het podium van de big business.

Milken speelde een belangrijke rol bij de joint venture die mediagigant Newscorp. en telefoonmaatschappij MCI vorige maand sloten. MCI kocht bij die gelegenheid een belang van 2 miljard dollar in News Corp. Hoewel de gezamenlijke activiteiten nog in de planfase verkeren, heeft de aankondiging van de samenwerking de reputatie van Milken opnieuw bevestigd. De dealmaker van de jaren tachtig is er weer.

Tot voorjaar 1996 moet Milken nog gemeenschapswerk doen, het resultaat van zijn veroordeling in 1990. Milken, die hoofd effecten was van de firma Drexel Burnham Lambert, werd in november van dat jaar veroordeeld op zes van de negenvijftig aanklachten die tegen hem liepen. Hij bekende en hoorde behalve een boete van 600 miljoen dollar een gevangenisstraf van tien jaar tegen zich uitspreken. Na strafvermindering en bereidheid om met de overheid samen te werken verbleef Milken uiteindelijk slechts twee jaar in een luxe, lichtbewaakte gevangenis in Pleasanton, Californie. Daarna kwam hij vrij en mocht hij onder meer college geven aan UCLA. Verder werkt Milken mee aan een buitenschools buurtprogramma dat risicojongeren op het rechte pad houdt.

Milken (48) is door de Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse beurstoezichtcommissie, verbannen uit de financiele wereld. Hij mag als gevolg van zijn veroordeling nooit meer handelen in effecten en nooit meer financiele adviezen geven. Hij mag wel gewoon advies geven. Of, zoals zijn advocaat, Richard Sandler, in de Wall Street Journal uitlegde: “Als je iemand advies geeft over synergieën, over bedrijven die goed bij je passen, structuren, trends in de zakenwereld en kapitaalmarkten, dan kan de uitkomst daarvan zijn dat een bedrijf een investering doet in een ander bedrijf. Je bent dan geen beleggingsadviseur maar consulent.”

Milken heeft al behoorlijk wat geconsulteerd want hij was ook essentieel bij het samenbrengen van News Corp. en New World Communications. En vorig jaar, toen Larry Ellison van softwaremaker Oracle overwoog een bod te doen op Apple Computer, was Milken er om zijn visie te geven op een eventuele verbintenis. Milken is ondanks de enorme boete die hij bij zijn veroordeling nooit arm geweest. Hij zou ongeveer 500 miljoen dollar hebben, dat deels in diverse fondsen en bedrijven is geinvesteerd. Het kapitaal wordt beheerd door de Milken Family Foundation. Milken heeft 18 miljoen dollar in 7th Level, een bedrijf dat educatief amusement produceert. Hij heeft 25 miljoen geïnvesteerd in een stichting voor kankerresearch, vooral omdat hij zelf prostaatkanker heeft gehad. Verder is Milken van plan een amusements-, educatie- en communicatiebedrijf, EEN Communications, op te zetten. EEN staat voor Education Entertainment Network. De Milken Family heeft voorts een meerderheidsbelang in Archon Communications, een bedrijf dat zich richt op het verwerven van media- en communicatiebedrijven. Het grootste belang - 70 miljoen dollar - zit echter in Heron International NV, een vennootschap naar Nederlands recht.

Uiteraard is Milken in al deze gevallen zelf formeel geen belegger of vertegenwoordiger van het beleggingsfonds. Zijn naam en faam zijn echter wel essentieel bij het smeden van de banden. Rupert Murdoch van News Corp. vraagt Milken regelmatig om advies en hij kan Bill Gates van Microsoft tot zijn vrienden rekenen.

    • Lucas Ligtenberg