Eerste selectie AKO-prijs bekend; Geen publieksforum meer bij uitreiking van literatuurprijs

AMSTERDAM, 12 JULI. De jury van de AKO-literatuurprijs heeft de eerste selectie ('longlist') bekend gemaakt van boektitels die in oktober meedingen naar de jaarlijkse prijs van honderdduizend gulden. Het zijn De meisjes en de partizanen van Kader Abdolah, de memoires Jonge jaren van Milo Anstadt, de roman De tijd te lijf van Bergman, Dichter op de Zeedijk van Kees van Beijnum, de novelle Het wonder van J.M.A. Biesheuvel, de bundel Een vader voor Elizabeth van Geertrui Daem, Indische duinen van Adriaan van Dis, Een sterke man van Renate Dorrestein, Niet verstaan van G.L. Durlacher, Het meesterstuk van Anna Enquist, Darwins Hofvijver, het debuut van Tijs Goldschmidt, Asbestemming van A.F.Th van der Heijden, het debuut Het refrein is Hein van Bert Keizer, het onlangs met de Gouden Strop bekroonde Vertraging van Tim Krabbé, De speeltuin van Teiresias van Hannes Meinkema, De vriendschap van Connie Palmen, de biografie Vader Thijm van Michel van der Plas, Gelag van Bart Plouvier, Stenen halzen van Chaja Polak, De eeuw van de ekster van Brigitte Raskin, de essaybundel De vermiste kindertekening van K. Schippers, Het beest met de twee ruggen van Maria Stahlie, de biografie Hans Andreus van Jan van der Vegt, Roosje van Gerard van Westerloo, De amulet van Sadik Yemni, en De buitenvrouw van Joost Zwagerman.

In september zal worden bekend gemaakt welke zes boeken op de shortlist komen, waarna eind oktober de winnaar bekend wordt gemaakt. Over de vorm waarin de uitreiking plaatsvindt worden op dit moment nog gesprekken gevoerd met enkele omroepen. Daarbij wordt niet bij voorbaat uitgesloten dat de plechtigheid dit jaar in besloten kring plaatsvindt. Na het debacle van vorig jaar, toen juryleden zich zeer negatief over de meedingende boeken uitlieten, zal er in ieder geval geen publieksforum meer worden ingeschakeld. De jury die de longlist en de shortlist opstelt, wijst ook de uiteindelijke winnaar aan. In de jury zitten dit jaar de critici Jessica Durlacher, Doris Grootenboer, Chris van der Heijden, Marcel van Nieuwenborgh en Frans Roggen. Juryvoorzitter is de Belgische Minister van Staat Paula D'Hondt.

Anders dan de Libris Literatuurprijs staat de AKO prijs open voor literaire fictie èn non-fictie, die tussen 1 mei 1994 en 30 april 1995 is verschenen. Dat verklaart het grote aantal ingezonden titels: 305.

Opvallend aan de longlist is dat er twee titels op staan van jongere schrijvers die niet uit Nederland afkomstig zijn: De meisjes en de partizanen van de uit Iran afkomstige Kader Abdolah en De amulet van de Turkse Nederlander Sadik Yemni. Het aantal vrouwen is niet opvallend groot: acht van de zesentwintig. In het oog springende ontbrekende titels zijn: Veel vrouwen, af en toe een man van Kristien Hemmerechts, De god met de gouden ballen van Marie Kessels, Raaf van Allard Schröder, Het feest der Liefde van Ronald Giphart en twee romans van Herman Brusselmans.

De best vertegenwoordigde uitgevers in de longlist zijn Meulenhoff en Bert Bakker/Prometheus, met ieder vijf titels. De doorgaans goed in de prijzen vallende uitgevers Querido en De Bezige Bij komen er dit jaar aanmerkelijk slechter af. Van De Bezige Bij is alleen de honderd bladzijden tellende novelle Roosje van Gerard van Westerloo uitgekozen, van Querido alleen twee boeken van Van der Heijden en Schippers. Uitgeverij Veen en Atlas ontbreken dit jaar geheel.