Edwin Benne 'afgetest' voor selectie volleyballers

ROTTERDAM, 12 JULI. Volleyballer Edwin Benne, 382-voudig international, is door bondscoach Joop Alberda 'afgetest' voor de selectie van het Europees kampioenschap. De 30-jarige speler trainde verleden maand twee keer mee in de Amsterdamse Sporthallen-Zuid. Alberda oordeelde dat hij “te zwaar en te langzaam” is. Hiermee lijkt er een definitief einde gekomen aan de interland-carriere van Benne.

Hij was niet verrast toen hij gistermiddag de mededeling kreeg dat hij niet was geselecteerd. “Ik wist vantevoren dat ik weinig kans zou maken”, zei Benne vanmorgen. “Alberda ziet het niet in mij zitten. Hij vindt mij gewoon niet goed.” Toch heeft Benne niet overwogen om de uitnodiging om twee keer proef te draaien af te slaan. “Er zijn mensen die het vernederend voor mij vonden. Iemand met zo veel ervaring en dan nog te worden getest. Zo heb ik het niet gevoeld. Ik wil spelen. En omdat dit de enige manier was om terug te keren heb ik het gedaan.”

Achteraf vindt Benne dat Alberda “op nette wijze afscheid van hem” heeft willen nemen. Hij speelde bij het EK van '93 zijn laatste interland. Benne, lid van de zilveren olympische ploeg van 1992, viel toen in de wedstrijd tegen Italie zwaar geblesseerd aan de knie uit. Hij speelde daarna bijna een jaar niet. Afgelopen seizoen was Benne actief in de Japanse competitie. Hij liet Alberda videobeelden van zichzelf zien waarna de coach hem voor de test uitnodigde. Het is nog niet duidelijk waar Benne komend seizoen zal spelen. Hij heeft een aanbieding van PUC uit Parijs op zak. Bij die club stond hij al eerder onder contract.

Benne zei het “jammer” te vinden dat er een einde aan zijn loopbaan bij Oranje is gekomen. “Aan een kant kan ik het van Alberda wel begrijpen. Hij wil met een jong team verder. Maar ik voel me nog goed genoeg. Daarom vind ik het vreemd dat ik zelfs niet bij de achttien spelers zit.”

Alberda maakte gisteren een voorlopige selectie bekend. Volgende week brengt hij die van achttien terug naar de definitieve EK-groep van twaalf. Olof van der Meulen is wel teruggekeerd in de selectie. Hij werd gelijktijdig met Benne getest. Van der Meulen was dit seizoen oorspronkelijk niet opgeroepen omdat hij Alberda om extra vrije dagen had gevraagd. Dat zinde de coach toen niet. Na de teleurstellende prestaties in de World League deed hij nu toch weer een beroep op de 'pinchhitter'. Ook Ron Zwerver is beschikbaar voor het EK dat in september in Griekenland wordt gespeeld. Geheel nieuw in de groep is de 20-jarige spelverdeler Henry Smienk van Rentokil ZVH. Voor het EK heeft de selectie stages in Canada en Verenigde Staten.