'Dialoog van Algerijns bewind en FIS is mislukt'

ALGIERS/ PARIJS, 12 JULI. De dialoog tussen het Algerijnse bewind en het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) is mislukt. Dat heeft de regering in Algiers gisteren in een verklaring bekendgemaakt.

Volgens de verklaring had het bewind in Algiers in principe overeenstemming bereikt met Abassi Madani, een van de leiders van het FIS, die in Algerije gevangen zit. Madani had, aldus de verklaring, er in toegestemd op te roepen alle geweld te beëindigen. In ruil daarvoor zou het bewind in Algiers alle gevangen FIS-leiders vrijlaten. Bovendien zou het Front, na acceptatie van Algerije's “democratische politieke bestel”, onder een andere naam mee mogen doen aan de verkiezingen die het bewind in Algiers, na inlevering van alle wapens door FIS-aanhangers, zou uitschrijven.

Op een bijeenkomst van leiders van het FIS zou echter gebleken zijn dat de overeenkomst niet voor iedereen aanvaardbaar was. Daarop zou het front nieuwe voorwaarden hebben gesteld, die voor de regering in Algiers weer te ver gingen.

Onbekenden hebben gisteren in Parijs Abdel-Baki Saharaoui, een van de oprichters van het FIS, vermoord. De 85-jarige Saharoui werd doodgeschoten in een moskee nadat hij was voorgegaan in een gebedsbijeenkomst. Een van de twee vermeende daders zou inmiddels zijn gearresteerd. Bij de moordaanslag kwam ook een lijfwacht van Saharaoui om het leven.

Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de moord. Een medewerker van Saharaoui zei gisteren dat het “geloofwaardig” is dat de Algerijnse veiligheidsdienst achter de aanslag in Parijs zit. Volgens het Franse televisiestation TF1 stond Saharoui's naam echter op een lijst van de radicale Gewapende Islamitische Groep (GIA) met daarop de namen van leiders van het FIS die ter dood zijn veroordeeld omdat zij een dialoog met het bewind in Algiers voorstaan.

Saharoui, die al langere tijd in Parijs leefde, behoorde tot de gematigde vleugel van het FIS. Mede omdat hij door de Franse autoriteiten ongemoeid werd gelaten verdachten sommige Algerijnse ballingen hem er van samen te werken met de Franse en Algerijnse geheime diensten. (Reuter, AP)