Chirac verdedigt kernproeven na kritiek van Kohl

STRAATSBURG, 12 JULI. Hervatting van de Franse kernproeven is volgens de Franse president Jacques Chirac belangrijk voor de verdediging van Europa en heeft geen milieu-nadelen.

Chirac heeft dit verklaard tijdens de Frans-Duitse top in Straatsburg, nadat hij door de Duitse bondskanselier Helmut Kohl op de hoogte was gesteld van de Duitse bezwaren tegen het Franse voornemen tot hervatting van kernproeven op het atol Mururoa.

Terwijl Franse oproerpolitie in Straatsburg demonstranten van de milieu-actiegroep Greenpeace loszaagde, verwijderde en arresteerde, kreeg in Parijs het protest tegen de voorgenomen proeven meer profiel. Vierhonderd Franse wetenschaps-beoefenaren tekenden een petitie. De christen-democraat Pierre Méhaignerie, tot voor kort minister van justitie en behorend tot de regeringscoalitie, uitte openlijk twijfel aan het nut van de proeven. Hij vroeg om een parlementair debat - dat tot nu toe door de regering steeds is geweigerd.

Het Franse staatshoofd sneed het steeds neteliger wordende thema van de kernproeven gisteravond zelf aan op de afsluitende persconferentie na afloop van de 65ste top-ontmoeting tussen regeringsleiders en ministers van Frankrijk en Duitsland. 's Morgens nog had Chirac geweigerd in een tumultueus Europees Parlement in te gaan op de protesten tegen hervatting. De demonstratieve acties van linkse leden leidden tot taferelen waarvan parlementsvoorzitter Hänsch na afloop zei: “Er zijn nog roeriger parlementen in Europa. Het is hier een parlement, geen militaire academie. Dit is bovendien het enige parlement dat met de Franse president over dit onderwerp heeft kunnen debatteren.”

Chirac erkende dat Kohl hem had gevraagd af te zien van de proeven. De Franse president had de bondskanselier daarop nogmaals uitgelegd dat Frankrijk nog twee à drie proeven nodig heeft om de bestaande wapens te testen op betrouwbaarheid en ze te behoeden voor veroudering. De overige proeven waren nodig om Frankrijk toegang te geven tot nieuwe simulatie-technieken die kernproeven overbodig kunnen maken. Chirac verweet zijn voorganger Mitterrand impliciet het onafhankelijke Franse kernwapen op het spel te hebben gezet.

Volgens Chirac waren milieu-bezwaren “totaal irrationeel, emotioneel en zonder wetenschappelijk fundament”. Hij nodigde erkende wetenschaps-beoefenaren uit ter plekke te komen kijken. Het andere bezwaar, dat Frankrijk een slecht voorbeeld geeft aan mogelijke nieuwe kernmachten, wees Chirac ook van de hand: “Die vragen niemands toestemming.”

Kanselier Kohl zei dat onder vrienden het mogelijk moest zijn dat men duidelijk van mening verschilt, ook na uiteenzetting van wederzijdse standpunten. Hij betreurde hervatting van de proeven, respecteerde Chiracs “soevereine beslissing” en verzette zich tegen een boycot van Franse produkten.