Chirac maakt 'originele sprong'

“Absurdistisch” vond de Nederlandse leider van de Europese liberale fractie, Gijs de Vries, het commentaar van de Franse president, Jacques Chirac, op zijn interventie, gisteren in het Europese Parlement.

De Vries uitte tegenover de voormalige halfjaarlijkse voorzitter van de EU kritiek op het zwakke buitenlandse beleid van de EU, de kernproeven door Frankrijk en op het feit dat de Franse president in zijn pleidooi in het Europarlement voor de inwerkingtreding van de douane-unie van de EU met Turkije met geen woord had gerept over de mensenrechten.

Tot verbazing van De Vries antwoordde Chirac op de opmerking over schending van van de mensenrechten in Turkije met een impliciete verwijzing naar het Nederlandse drugsbeleid.

De Vries: “Chirac zei dat de Unie geen geloofwaardig beleid kan voeren in het buitenland als niet evenveel aandacht wordt besteed aan de mensenrechten in de Unie zelf. Hij stelde daarop de vraag of het niet vreselijk was dat er zoveel drugs worden verspreid.”

Volgens De Vries maakte Chirac daarmee een “sprong” die “meer indruk maakte door zijn originaliteit dan door zijn toepasselijkheid” en verzuimde hij inhoudelijk te reageren op zijn kritiek.

Chirac uitte eerder kritiek op het Nederlandse drugsbeleid. Onlangs besloot Frankrijk de inwerkingtreding van Schengen, het verdrag voor opheffing van de grenscontroles tussen zeven Europese landen, op te schorten.

Volgens De Vries was de opmerking van Chirac bedoeld als kritiek op Nederland, hoewel de president het land niet met naam noemde. “Als enige Nederlandse fractievoorzitter wees ik erop dat mensenrechten belangrijk zijn en in zijn reactie kwam Chirac met de drugs. Dan ligt het voor de hand dat dit kritiek is op het land van de spreker”, aldus De Vries.

De Vries vroeg Chirac ook waarom de EU niet slagvaardiger was opgetreden in Burundi, waar een genocide dreigt. Chirac antwoordde dat zijn land als enige troepen had gestuurd naar Burundi. De Vries: “Frankrijk heeft nooit eigen troepen gehad in Burundi, maar in Rwanda. De Franse president haalt zijn eigen troepen door elkaar.”