Beurs neemt gas terug in afwachting van de Bundesbank

AMSTERDAM, 12 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs nam vanmorgen gas terug. Ten opzichte van afgelopen turbulente handelsdagen waren de omzetten duidelijk lager. De graadmeter, de AEX-index, noteerde rond het middaguur niettemin 0,53 punt hoger op 454,52 punten.

AMSTERDAM Philips bereikte vanmorgen op 81,40 een nieuw all time high, maar moest daarna weer vijf dubbeltjes terug naar 80 gulden, een stijging van 1,50 gulden ten opzichte van gisteren. De meeste aandelenfondsen verschoven vanmorgen slechts enkele dubbeltjes in waarde. Veel inspirerend nieuws was er niet. De Amerikaanse dollar krabbelde licht omhoog naar 1,5730, terwijl de obligatiekoersen gemiddeld een a twee stuivers daalden.

Volgens een handelaar wachten veel beleggers op de bijeenkomst morgen van het bestuur van de Bundesbank. De 'Buba' heeft aangekondigd de laatste vergadering voor het zomerreces af te sluiten met een persconferentie. Mogelijk wordt daarop een renteverlaging gepresenteerd. Die zou voor nieuwe impulsen kunnen zorgen.

Naast Philips was vanmorgen ook Unilever in trek. Het zeep- envoedingsmiddelenconcern verbeterde zich 1 gulden op 206,60. Voor Koninklijke Olie werd veertig cent meer betaald op 191,30.

Bij de cyclische waarden viel Hunter-Douglas in de smaak. De koers van de raambekleder steeg zeven dubbeltjes op 75,50. KNP BT, dat profiteert van de hogere papierprijzen, trok drie dubbeltjes aan tot 51,30. De uitgevers, die lijden onder die prijsstijgingen, deden een stapje terug. Zo leverde Wolters Kluwer negen dubbeltjes in op 139,20 en VNU twee kwartjes op 186,50.

De commissaris van de notering onderbrak vanmorgen de handel in aandelen van handelsonderneming Phoenix Beheer, dat een bijzondere vergadering van aandeelhouders hield. Phoenix, dat kampt met een Israelische belager die haar wil overnemen, zou aan het einde van de middag een bericht uitbrengen. bpOp de Europese valutamarkten noteerde de dollar vanmorgen 1,5730, tegen 1,5700 aan het eind van de handel gisteren. Valutahandelaren verklaarden de stijging onder meer door de hartproblemen van de Russische president Boris Jeltsin, die hem gisteren plotseling in het ziekenhuis deden belanden. Ook houden sommige marktspelers rekening met een renteverlaging door de centrale bank van Duitsland, die morgen vergadert. Dat zou de dollar ten goede komen. xp NEW YORK Op Wall Street verloor Dow Jones Index gisteren 21,79 punten op op een slotstand van 4680,60 punten. Kort na de opening van de handel schoten de aandelenkoersen al omlaag. Winstnemingen, zo luidde het commentaar van handelaren. Maar ook de duidelijk lagere koersen op de obligatiemarkt misten hun uitwerking niet. Welke richting de Dow de komende dagen opgaat, durfden handelaren gisteren niet te voorspellen. Beleggers kijken uit naar de reeks cijfers over de stand van de Amerikaanse economie die binnenkort wordt bekendgemaakt. Zo komt morgen komt de ontwikkeling van de producentenprijzen over de afgelopen maand naar buiten en bolgen vrijdag volgen de cijfers over de consumentenprijzen.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs steeg de Nikkei-index voor 225 fondsen vandaag met 17,55 punten tot 16.605,74 punten. Veel beleggers namen winst op technologiefondsen. Daar stond een grote vraag naar aandelen van bedrijven in de bouwsector tegenover.