België tegen Oranje om finaleplek EK-honkbal

ROTTERDAM, 12 JULI. België is vanavond de tegenstander van Nederland bij het EK-honkbal. De winnaar van deze derby der lage landen plaatst zich voor de finale en is zeker van een plaats bij de Olympische Spelen van volgend jaar. Zweden had voor het toernooi ambitieuze plannen, maar werd gisteravond door de Belgen in zeven innings weggeslagen met 15-4. In de poule van Nederland werd Spanje tweede door een 4-0 zege op Frankrijk.

België verjoeg zonder enige vorm van medelijden de startende werper Vesterlund van de heuvel. Ook zijn opvolger Skoqgvist kon de geconcentreerde slagploeg moeilijk stoppen. De Belgen hadden tien man aan slag en scoorden vijf runs op zes hits. Hoewel de Zweden de goed werpende Leys in de derde en vierde innings drie runs afhandig maakten, stuurde België het overduidelijk aan op een duel in zeven innings. De ene na de andere Zweedse werper werd door manager John Tourville naar de heuvel gedirigeerd en er ook weer snel afgehaald. In totaal vijf Scandinavische werpers zorgden voor de extra slagtraining voor de Belgen. Zij sloegen in totaal zestien honkslagen.

Grote man was Oswald Boermans, die vier hits op zijn naam schreef, waaronder twee tweehonkslagen en een homerun in het linksveld. De Zweedse werpers hielpen de tegenstander met zeven keer vier-wijd en hun steeds van samenstelling veranderende veld maakte drie fouten. In de zevende inning werd aan het lijden van de Zweden een einde gemaakt. België kreeg dertien man aan slag, scoorde zeven runs en bouwde de voorsprong uit naar 15-3. In de gelijkmakende slagbeurt spartelde Zweden even tegen, maar meer dan een punt gaf België niet cadeau.