Amerikaanse magnaat ziet af van natuurreservaat Chili

SANTIAGO, 12 JULI. Een Amerikaanse textielmagnaat die grote stukken bos bezit in het zuiden van Chili zal daar voorlopig geen natuurreservaat vestigen, nadat de Chileense regering hem heeft belet een stuk land te kopen dat zijn bezittingen met elkaar zou verbinden. Douglas Tompkins, die een fortuin heeft gemaakt met het kledingmerk Esprit, wilde in totaal 300.000 hectare oerwoud overdragen aan een stichting. Twee weken geleden kocht de Chileense regering een stuk land van 30.000 hectare waarop Tompkins al een tijd aasde omdat het zijn bezit aaneen zou sluiten. De Chileense regering gaf “geopolitieke redenen” op voor de aankoop. Het stuk land, eigendom van de katholieke kerk, doorsnijdt Chili in de breedte tot aan de Argentijnse grens. Eerder had de regering gezegd zich niet te willen bemoeien met Tompkins' plannen.

In dat standpunt kwam verandering nadat rechtse politici protesteerden dat Tompkins land het land “in tweeën” zou delen, en ook dat hij politieke belangen zou hebben, zoals het opheffen van een verbod op abortus. Volgens linkse politici en volgens Chileense en internationale milieugroepen zijn zulke argumenten een rookgordijn voor bosbouwondernemingen die het woud willen ontginnen. Tompkins' bezit omvat een deel van het laatste ongerepte bos in gematigde streken ter wereld, waar onder meer een zeldzame endemische lariks groeit. (Reuter)