Winst

Wat een winst als de mensen eens zouden stoppen met klagen - neem alleen al de tijd die het kost om alles aan te horen, en de inspanning om daar een goed humeur bij te bewaren. Als dat allemaal wegviel had je op kantoor uren extra, louter tevreden gezichten, behulpzaam gedrag; en ook afspraken met vrienden lopen nooit te lang uit omdat alles naar wens is, wat wil je nog meer.

Al blijft er dan natuurlijk ook maar weinig over dat ten slotte best meevalt, of gelukkig weer goedkomt. Ook zal niemand meer proberen je over te halen, in vertrouwen te nemen, op je woord te geloven; laat staan dat ze je goede raad op gaan volgen waarna je, bijvoorbeeld, volledig gelijk krijgt.

En het begrip dat je toonde, het geduld, de ervaring! Jezelf zou je toch voor geen geld willen missen, zodra er weer eens wat te klagen is.

    • Hedda Martens