Voorhoeve: NAVO-luchtsteun in Bosnië is onvermijdelijk

DEN HAAG, 11 JULI. NAVO-luchtsteun voor de Nederlanse militairen in Srebrenica is volgens minister Voorhoeve (defensie) onvermijdelijk. Gisteravond noemde hij de inzet van NAVO-vliegtuigen weliswaar riskant voor de Nederlandse troepen en de dertig gijzelaars, maar hij is van mening dat met luchtaanvallen een halt kan worden toegeroepen aan het oprukken van Bosnisch Servische tanks. Ook zouden de artillerieposities van de Bosnische Serviërs in de bergen rond Srebrenica aangevallen kunnen worden door vliegtuigen van de NAVO.

“De aanval van maandagavond geeft zeer te denken over wat de Bosnische Serviërs de komende dagen van plan zijn”, aldus Voorhoeve. Kolonel Dedden van de crisisstaf in Den Haag verklaarde gisteren nog dat de situatie weer beheersbaar lijkt in Srebrenica. De Bosnische Serviërs hadden hun doel bereikt, een strategische weg naar twee mijnen, aldus Dedden. Zouden de Bosnische Serviërs de enclave gewapenderhand willen veroveren, dan zouden NAVO-vliegtuigen worden ingezet en ook het Bosnische regeringsleger zou de inval niet tolereren.

Tussen de commandant van de Nederlanders in Srebrenica en de dertig gijzelaars is maandag contact geweest en naar omstandighden maken zei het goed, aldus Dedden. Vanochtend was het volgens de crisisstaf rustig in de enclave. Vanmiddag vertrokken 125 mariniers en militairen van de landmacht met twee transporttoestellen van de Amerikaanse luchtmacht van Soesterberg naar Split in Kroatië. Daar wachten zij op toestemming om naar Bosnië te gaan. De VN beslissen wat hun taak daar wordt. Zij maken deel uit van de nieuwe snelle-reactiemacht die het werk van de andere VN-militairen in Bosnië beter mogelijk moet maken.

In Amsterdam zei de Bosnische minister van buitenlandse zaken Saçirbey gisteren dat zijn regering een onderzoek zal instellen naar de dood van de Nederlandse militair R. van Renssen. Deze werd zaterdag dodelijk getroffen door een actie van het Bosnische regeringsleger toen zijn pantservoertuig door een barricade reed. Saçirbey verzet zich tegen terugtrekking van Nederlandse militairen uit de moslim-enclave Srebrenica. Volgens de Bosnische minister zijn zowel de bevolking van Srebrenica als de Nederlanders door de Bosnische Serviërs gegijzeld om acties van NAVO en VN te voorkomen.

Donderdag zal de defensiecommissie van de Tweede Kamer vertrouwelijk worden ingelicht over de situatie in Bosnië. De Kamer ziet voorlopig af van een openbaar debat.