Stroom valt uit in deel Rotterdam

ROTTERDAM, 11 JULI. In het noordelijk deel van Rotterdam (Ommoord, Hillegersberg en Alexanderpolder) en in de gemeenten Capelle a/d IJssel, Bleiswijk en Bergschenhoek is rond het middaguur de elektriciteit enige uren uitgevallen.

Om drie minuten over half twaalf viel in het transformatiestation Ommoord een van de twee transformatoren uit. Normaal wordt een derde transformator in reserve gehouden, maar deze was juist in onderhoud. Omstreeks half een kwam de stroomvoorziening weer op gang. Ongeveer 100.000 aansluitingen zijn door de storing gestroffen, volgens een opgave van het Eneco, het bedrijf dat de elektriciteit distribueert.

Rond half een werden eerst de wijken in Ommoord en Alexander weer op het net aangesloten via de ene nog werkende transformator in het station. De derde, in onderhoud zijnde transformator, werd vervolgens in haast gereed gemaakt voor de stroomvoorziening van de andere wijken. Het energiebedrijf verwachtte daar rond twee uur mee klaar te zijn.

Niet bekend

Bij de politie kwamen veel meldingen binnen van inbraakalarmen die spontaan zijn afgegaan. Een groot aantal mensen zat opgesloten in liften.

Ook de redactie en zetterij van NRC Handelsblad zaten geruime tijd zonder stroom. De krant verschijnt daardoor vandaag met een noodeditie. Op het NS-station Rotterdam Alexander werden de treinkaartjes tijdelijk uitgeschreven door conducteurs, leunend op de balies met tijdelijk waardeloze computers. In het winkelcentrum Oosterhof was de stroomstoring vooral te merken aan de steeds benauwder wordende lucht en het vele winkelpersoneel in de deuropeningen. “Helaas, wegens stroomstoring gesloten”, was te lezen op een briefje achter de gesloten deur van een juwelier. Maar de Konmar, een grote supermarkt, draaide gewoon door, dankzij een noodaggregaat. Sommige winkels die tegen de supermarkt aanliggen, waren geheel duister, maar toch in bedrijf: de kassa's werkten wel. Een speelgoedwinkelier had de ingang gebarricadeerd met krukjes, en verkocht zijn spullen vanuit de opening. Ook andere winkeliers kozen voor deze oplossing.