'Opwarmertjes' op EK voor honkballers verspilde energie

HAARLEM, 11 JULI. De Kop van Jut is een populaire vrije-tijdsbesteding in de wandelgangen van het EK-honkbal. Veel spelers kunnen in Haarlem beter met de hamer dan met de knuppel overweg. Met bewegende doelen hebben ze meer moeite. Op het veld hebben alleen de slagmensen van Nederland en Italië iets te zoeken. Ook de Russen waren gisteren geen bedreiging voor Oranje: 11-3.

Nederland sloot de groepswedstrijden af met acht punten uit vier wedstrijden, met liefst 59 runs voor en 14 tegen, maar vooral met een gevoel van opluchting. Na vier dagen kan nu eindelijk het echte werk beginnen, de opwarmertjes waren vooral verspilde energie. Morgen speelt de ploeg van coach Jan Dick Leurs om Olympische erkenning. België of Zweden wordt dan in Haarlem de tegenstander. Het zijn ploegen waarmee Oranje normaal gesproken geen mededogen heeft.

Toch heeft Leurs iets van voorzichtigheid ingebouwd. “Er kan in één wedstrijd heel veel gebeuren”, zei hij. Niet de finale, komend weekeinde in een best of five-serie tegen waarschijnlijk Italië, maar de kruisfinale vergt alle aandacht. “Daar leven we naar toe”, zegt Leurs. “Mee mogen doen aan de Olympische Spelen, daar is het om te doen, dat is ons doel. Daar zijn we bijzonder op gespitst.”

In de laatste groepswedstrijd was Eddie Dix een opvallende speler. De tweede-honkman speelt dit seizoen bij Tridents in de eerste klasse B. Bij het eerste team van hoofdklasser Neptunus was Dix niet meer welkom, nadat hij eerst voor zijn studie had gekozen maar zich later toch weer beschikbaar stelde. Zijn plaats was toen al aan een ander gegund.

Voor Leurs waren de gebeurtenissen geen aanleiding om Dix uit het nationale team te weren. De bondscoach is vooral gecharmeerd van zijn verdedigende kwaliteiten. Gisteren liet de kleine Dix zien ook aanvallend zijn mannetje te staan. Hij maakte 1-0 en 5-2. Het waren cruciale punten die het duel met Rusland de gewenste richting gaven.

De Russische werper Loekin hield de Nederlandse slagmensen twee innings op nul, daarna brak Dix de ban. Hij produceerde zelf een twee-honkslag, ver en net niet te hoog in het Russische linksveld landend. Eenzelfde prestatie van Cranston bracht Dix over de thuisplaat. Aan het begin van de vierde inning herhaalde de volgorde zich. Met dit verschil dat Cranston, mede door een fout van de Russen, ditmaal zelf direct naar het derde honk kon rennen.

Leurs bekeek de hits van Cranston met plezier. In het Wereldhaventoernooi in Rotterdam sloeg hij de ene na de andere honkslag, in Haarlem was hij drie wedstrijden minder scherp. Tegen Rusland maakte Cranston behalve de honkslagen ook twee punten, in beide gevallen met dank aan afzwaaiers van werper Loekin. De extra training, die Leurs de slagman oplegde, bleek waardevol. Cranston is back, zoals dat in honkbaljargon heet. Een geruststellende gedachte voor de komende wedstrijd en de waarschijnlijke finale-serie tegen Italië in het verschiet. Want dan zal Leurs zijn basis-negen nodig hebben. Tegen de zwakke landen van het Europees honkbal kon de coach nog al zijn wisselspelers inzetten.

De tegenvaller dat het duel tegen Rusland niet vroegtijdig kon worden beslist, compenseerde Marcel Joost in de achtste slagbeurt van zijn 133ste interland met een homerun. Die was goed voor 11-3. (ANP)