Kohl zal Chirac wijzen op effect van kernproeven

BONN, 11 JULI. Bondskanselier Kohl zal vandaag met de Franse president Chirac “onder vier ogen” spreken over de Franse atoomproeven en hem wijzen op “hun effect op de openbare discussie in Duitsland”. Dat heeft regeringswoordvoerder Peter Hausmann gisteren laten weten.

Chirac moet er rekening mee houden dat er in Duitsland een spontane kopersboycot van Franse produkten kan volgen als hij bij de voorgenomen atoomproeven op Mururoa blijft. Ook de Frans-Duitse betrekkingen kunnen daarvan schade oplopen. Met deze boodschap vertrok Kohl vanmiddag naar Straatsburg voor een periodiek Frans-Duits gesprek.

Hausmann herinnerde eraan dat Bonn al vele jaren tegen zulke atoomproeven is. Dat de verontwaardiging over de geplande nucleaire tests tot een kopersstaking tegen Franse produkten kan leiden, liet Hausmann uitkomen met zijn waarschuwing dat Bonn boycot-oproepen niet zal steunen.

Als lid van het FDP-bestuur ging minister Kinkel (buitenlandse zaken) gisteren een stap verder. Hij ondertekende een unanieme bestuursverklaring waarin Frankrijk wordt gevraagd af te zien van de proeven op Mururoa. In de verklaring wordt het “volledig onbegrijpelijk” genoemd dat Frankrijk zulke tests nu toch wil ondernemen nadat het nog in mei met de vier andere atoom-machten akkoord ging met beëindiging daarvan. FDP-voorzitter Wolfgang Gerhardt zei gisteren dat zijn partij na het optreden tegen Greenpeace-actievoerders van de Franse marine “begrip heeft” voor de wens om boycotmaatregelen te nemen. Maar, zei hij, Duitsland moet Frankrijk liever op politiek niveau zien te bewegen van de proeven af te zien. De FDP was vorige maand de eerste partij van de regeringscoalitie die Duitsers opriep niet meer bij Shell te tanken, toen die maatschappij nog van plan was het booreiland Brent Spar in de Atlantische Oceaan te laten zinken.

Wolfgang Schäuble, voorzitter van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag, is “ongelukkig” over de Franse plannen. Hij acht de atoomproeven als uiting van de Franse nationale soevereiniteit op den duur ook niet te verenigen met een gemeenschappelijk buitenlands en defensiebeleid van de Europese Unie. Een woordvoerster van de SPD vroeg Kohl gisteren bij Chirac te protesteren en de Franse regering onder druk te zetten. Na Kohls openlijke actie tegen de Shell-plannen met het booreiland mag hij nu “over atoomproeven met hun veel dramatischere milieu-effecten niet zwijgen”, zei zij. De Groenen lieten zich net zo uit.