Jeltsin met hartklachten in ziekenhuis

MOSKOU, 11 JULI. President Boris Jeltsin van Rusland is vandaag met acute hartklachten in het ziekenhuis opgenomen.

Dat heeft zijn woordvoerder vanochtend meegedeeld. Later lieten zijn artsen meedelen dat hij het goed maakt. De presidentiele persdienst meldde vanochtend dat de artsen Jeltsin “onderzoeken en behandelen” aan acute ischemie. Later meldde het persbureau Interfax dat de artsen “optimistisch” zijn over zijn conditie. Jeltsin is bij bewustzijn. Hij zou rondlopen en geen pijn meer hebben. Zijn woordvoerder meldde aan het begin van de middag dat “de patient actief is” “Er is de laatste uren geen pijn geweest. Zijn situatie is stabiel en het ziet er na de eerste onderzoeken naar uit dat er niets ernstigs met hem is gebeurd”, aldus zijn woordvoerder, Sergej Medvedev. Premier Tsjernomyrdin, die volgens de grondwet Jeltsins werk overneemt als de president daartoe niet in staat is, is volgens de woordvoerder van de president normaal aan het werk in het Kremlin. Jeltsin heeft al enkele jaren last van zijn hart. Zijn artsen hebben echter herhaaldelijk gezegd dat de gezondheidstoestand van de president goed is; geruchten over een hartziekte en een drankprobleem zijn steeds officieel tegengesproken. Jeltsin verscheen zondag voor het laatst in het openbaar. Hij woonde een voetbalwedstrijd bij in het Dynamo-stadion en wuifde daarbij opgewekt naar de menigte. Volgens zijn woordvoerder was de president nog thuis in zijn datsja toen zich vanochtend zijn klachten openbaarden.

Ischemie is een plaatselijke bloedeloosheid door belemmering van de bloedtoevoer, bijvoorbeeld door vaatkramp, embolie of trombose. Dat kan leiden tot moeilijkheden bij de ademhaling en pijn in de borst. Het probleem kan worden veroorzaakt door stress, een hoog cholesterol-gehalte, chronische hoge bloeddruk of de leeftijd. Ischemie komt veel voor bij personen ouder dan veertig.