Golfer Daly, hobbezak met killer swing

HILVERSUM, 11 JULI. Als er één golfer ter wereld is die nooit van zijn leven lid kan worden van de Hilversumsche Golf Club, is het John Daly. Toch is juist hij eind deze maand op deze eliteclub de grote attractie bij het Heineken Dutch Open. De country boy krijgt nog een pak geld toe ook.

John Daly (29), uit het nietige Dardanelle in Arkansas, is de golfheld van het proletariaat. Het volk heeft hem in het hart gesloten, de upper class haat hem, want hij is wild en bovenal ordinair. Daly heeft geen figuur, draagt het verkeerde haar, weet zich niet te kleden en kan zich niet netjes uitdrukken.

Voor een golfkampioen doet hij alles verkeerd wat hij maar verkeerd kan doen. Zeker ook in de ogen van Robbie van Erven Dorens, de organisator van het Nederlands Open. 'Mister Golf' Van Erven Dorens heeft Daly weten te paaien voor het laatste Open onder de vlag van Heineken.

Het kan leuk worden bij het Nederlands Open tussen 27 en 30 juli. Misschien alleen de eerste twee dagen, want de kans bestaat dat Daly na twee dagen naar huis gaat omdat hij kwalificatie voor het weekeinde mist. Zijn toppen zijn hoog, zijn dalen diep. Zowel op de golfbaan als privé.

John Daly, The Wild Thing met The Killer Swing. Hij slaat de golfbal met gemak 300 meter weg. Tientallen meters verder dan andere spelers uit de wereldtop. Hij amuseert daar honderdduizenden mee. Daly is de rattenvanger van de toernooivelden. Sigaretje in de mondhoek, broek op half elf, shirt over de riem en slome gang, onderwijl ouwehoerend met zijn caddy. Het publiek loopt in grote drommen achter de Amerikaan aan. Want hij kan ook nog eens wat niemand anders kan: de bal vreselijk ver weg slaan.

Hij is een hobbezak met grote knuisten, maar is wel degelijk ook lenig. Zijn heup-rotatie is erg groot, zijn gewichtsverplaatsing perfect. Dat leidt tot een driedimensionale zwaai waardoor de bal een fantastische vaart krijgt en enorme afstanden aflegt. Zonder noemenswaardige concentratie loopt hij naar zijn bal, staat en slaat. Niet altijd recht, maar dat is hem vergeven.

Twee jaar terug in Baltusrol bij de US Open was er een par-5 van 600 meter. Daly sloeg de bal met zijn tweede schot achterop de green. Niet kampioen Janzen, maar Daly was het gesprek van de dag in heel golfend Amerika.

Daly is een self-made golfer. Hij keek op tv naar kampioenen als Nicklaus en Floyd en deed ze na op de driving range van een naburige club. In 1991 kwam hij uit het niets bij de wereldtop. Hij won het US PGA Championship in Crooked Stick, een van de vier Grand Slams. Hij was invaller in dat toernooi, had zonder training afgeslagen na een nachtelijke autorit van acht uur. Het vliegtuig was te duur.

Vier dagen later was de nobody ineens een wereldvedette. Hij verdiende in Crooked Stick een kwart miljoen dollar. Daarna stroomde het geld binnen door commerciële contracten voor kleding, materiaal en voedingsmiddelen, vooral junk food. Maar de eenvoudige volksjongen kon de plotselinge weelde niet aan en maakte moeilijke tijden door.

Hij kwam meer negatief dan positief in het nieuws. Kort na zijn succes in de Verenigde Staten sloeg hij zijn vrouw bont en blauw en zijn huis kort en klein. De reden: zijn vrouw bleek tien jaar ouder te zijn dan ze hem had verteld. John zag het toevallig in een paspoort. Na de razernij zat hij enige tijd in de cel.

Zijn levenswandel bleef ook na de scheiding wispelturig. Hij raakte aan de drank en verslaafd aan chocola, misdroeg zich bij verschillende toernooien in bacchanalen. Na een afkick-periode (van alcohol) in de Betty Ford Clinic werd diet-coke zijn nieuwe verslaving. Hij drinkt zo'n twintig blikjes per dag. Volledig sober won hij onmiddellijk weer een toernooi, de Bell South Classic in Atlanta. Hij leeft inmiddels drie jaar zonder alcohol.

Kort na zijn zege in Atlanta wilde het weer eens niet lukken en liet hij uit frustratie zijn hoofd kaalscheren. “Ik gedraag me zoals ik me voel”, laat hij meestal weten. De hoge heren van de US PGA-Tour hebben hem al twee keer langdurig geschorst om hem etiquette bij te brengen.

De laatste schorsing volgde op verschillende incidenten. Soms liep hij zomaar weg van toernooien. Bij een wedstrijd met amateurs sloeg hij steeds zo ver dat spelers voor hem angst kregen gewond te raken. Ze scholden hem op de parkeerplaats uit, waarna een knokpartij volgde. Zijn uitspraken over doping in het professionale golf vielen ook niet goed. Hij pleitte voor dopingcontroles. Die zijn er nog steeds niet.

“Ik wil de mensen graag amuseren”, is het devies van de krachtpatser met het kleine hartje. Veel van zijn geld heeft hij weggegeven aan charitatieve instellingen. Zo lang hij speelt en zijn monsterslagen produceert, zal hij overal ter wereld een graag geziene gast zijn.

“Mijn loopbaan is een soap-opera”, zegt hij zelf, “maar wat ik altijd deed en zei, kwam wel rechtstreeks uit mijn hart. Voor dit jaar probeer ik mijn goede voornemers uit te voeren. Je leeft en leert. Ik heb er veel langer over gedaan volwassen te worden dan de meeste andere mensen.”

Twee jaar geleden deed Daly ook mee aan het Nederlands Open. Toen op Noordwijk. De snelste speler ter wereld moest samen met de langzaamste speler ter wereld de baan in, de gründliche Bernhard Langer. Daly verveelde zich stierlijk, sloeg zijn eerste bal bovenop het tentendorp en de meeste andere in de rough. “Kijken naar het groeien van het gras is spannender dan golfen met Langer”, zei hij en ging zich daarna in Amsterdam amuseren.

Daly heeft intussen bijgeleerd, misschien vindt hij dit jaar inspiratie voor vier ronden. Het publiek zal dat waarderen. Hij speelt immers golf van een andere planeet. (ANP)