Frankrijk sleept Greenpeace-schip weg bij Mururoa

MURUROA, 11 JULI. De Franse marine heeft het schip Rainbow Warrior II van de milieu-actiegroep Greenpeace de twaalf-mijlszone rondom het atol Mururoa uitgesleept. Het schip werd zondag door de Franse marine geënterd en opgebracht. De bemanning werd gisteren door Franse mariniers gedwongen terug aan boord te gaan. Het schip heeft koers gezet naar Tahiti, waar Greenpeace de schade wil herstellen die zou zijn aangericht door een sleepboot van de Franse marine bij de entering.

Volgens Greenpeace hebben drie actievoerders gedurende het incident kans gezien ongemerkt het atol te naderen. Het zou gaan om David McTaggart, een van de oprichters van Greenpeace en inmmiddels ere-voorzitter, de Nederlander Henk Haazen en de Australiër Chris Robinson. Zij zouden afgelopen zaterdag vanaf het zeiljacht Vega van Greenpeace naar Mururoa zijn vertrokken. De actievoerders zouden voor ruim een maand voedsel bij zich hebben en voorzien zijn van geavanceerde communicatieapparatuur.

McTaggart deed het plan voor een landing op het eiland door een kleine groep actievoerders terwijl de aandacht van de Fransen gericht zou zijn op de Rainbow Warrior II, zondagavond op de Nieuwzeelandse televisie, in een van tevoren opgenomen programma over het Franse voornemen de kernproeven te hetvatten. De kapitein van de Rainbow Warrior II bevestigde vanochtend dat McTaggart met twee andere actievoerders het eiland had bereikt. De organisatie liet verder weten dat twee andere actievoerders erin zijn geslaagd gedurende twintig minuten een boorinstallatie bezet te houden op Mururoa waarmee de schachten worden gegraven voor de kernproeven.