'Clinton herstelt betrekkingen van VS met Vietnam'

WASHINGTON, 11 JULI. De Amerikaanse president Clinton zal vandaag een herstel van de diplomatieke betrekkingen met Vietnam aankondigen. Dat hebben anonieme bronnen in het Witte Huis verklaard. De Verenigde Staten verbraken de relatie in 1975, nadat de communisten van Noord- en Zuid-Vietnam het door de Amerikanen gesteunde bewind van Zuid-Vietnam hadden verslagen. Daarna verenigden Noord- en Zuid-Vietnam zich.

Normalisering van de betrekkingen met de voormalige oorlogsvijand is in de VS een omstreden onderwerp. Aan beide kanten van het politieke spectrum bevinden zich zowel voor- als tegenstanders. Ook onder organisaties van veteranen wordt er verschillend over gedacht. De meningsverschillen spitsen zich toe op de vraag of Hanoi wel voldoende medewerking biedt bij het naspeuren van sinds de oorlog vermiste soldaten en vermeende krijgsgevangenen. Nog 2.202 Amerikanen zijn in Zuid-Oost Azië als vermist geregistreerd, van wie 1.618 in Vietnam.

Herstel van de banden met Vietnam krijgt steun van onder anderen de Republikeinse senator en oorlogsveteraan John McCain, die jarenlang in een Noordvietnamees krijgsgevangenkamp heeft gezeten, en door zijn Democratische collega John Kerry, ook een veteraan van de Vietnam-oorlog. Maar de leider van de Republikeinen in de Senaat, de presidentskandidaat Bob Dole, is tegen. Clinton heeft als student gedemonstreerd tegen de oorlog in Vietnam, en zich aan de dienstplicht onttrokken, wat hem volgens sommige tegenstanders van normalisatie ongeschikt maakt om een dergelijk besluit te nemen. Het Amerikaanse bedrijfsleven verwacht dat de handel na herstel van de banden met Hanoi verder zal opleven. In 1994 beëindigde Washington het economische embargo tegen Vietnam. (Reuter)