Birmese dissidente 'zet strijd voor democratie voort'

RANGOON, 11 JULI. De Birmese dissidente Aung San Suu Kyi blijft vechten voor meer democratie in haar land. Dat zei ze vanmorgen in de hoofdstad, Rangoon, tijdens haar eerste persconferentie na de opheffing van haar huisarrest gistermiddag. Volgens Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991“, blijven de krachten voor democratie in Birma sterk en toegewijd”.

“Ik weet zeker dat er democratie zal komen in Birma want dat is wat de mensen willen”, aldus een stralende Suu Kyi vanmorgen. Volgens de winnares van de Nobelprijs is haar vrijlating onvoorwaardelijk. “Ze zouden graag zien dat ik meehelp aan het bereiken van vrede en stabiliteit in het land.”

Suu Kyi werd op 20 juli 1989 onder huisarrest geplaatst omdat ze de staat “in gevaar” zou brengen. Ze had in 1988 de regering sterk bekritiseerd nadat deze demonstraties voor meer democratie met harde hand had neergeslagen. Bij de confrontaties kwamen honderden, volgens sommige schattingen zelfs duizenden, studenten om het leven. De regering heeft Suu Kyi nooit berecht.

Na het bekend worden van haar vrijlating gisteren verzamelden Birmezen zich spontaan voor haar huis in Rangoon. Volgens aanwezigen werd ze bezocht door de eveneens onlangs vrijgelaten dissidenten Tin Oo, voormalig minister van defensie, en Kyi Maung, leden van de mede door Suu Kyi in 1988 opgerichte Nationale Liga Voor Democratie.

In het buitenland reageerden opponenten van het militaire regime enthousiast op haar vrijlating. Tin Maung Win, vice-voorzitter van de Democratische Alliantie van Birma, zei dat leiders van de oppositie deze week in de Thaise hoofdstad Bangkok bijeenkomen om de nieuwe situatie te bespreken. De alliantie verenigt verschillende anti-regeringsgezinde organisaties. Het verzet wil, aldus Win, deze week demonstraties in Birma organiseren want “we moeten het momentum niet verliezen”.

De regerende Staatsraad voor Herstel van Orde en Gezag (SLORC) heeft zelf geen reden voor de plotselinge opheffing van haar huisarrest gegeven. De door de regering gecontroleerde pers in Birma heeft het nieuws van haar vrijlating geheel genegeerd. Inwoners van Rangoon konden het nieuws alleen via buitenlandse radiostations ontvangen.

Diplomaten wijzen er echter op dat het recente succes van het regeringsleger in de campagne tegen het gewapende verzet het zelfvertrouwen van de SLORC heeft versterkt en dat de vrijlating van Suu Kyi daar wellicht een gevolg van is. Het gewapend verzet ontstond na de bloedig neergeslagen rellen van 1988 toen studenten massaal het oerwoud in zijn gevlucht. Het Leger heeft begin dit jaar het hoofdkwartier van het gewapende verzet in Manerplaw veroverd.