Wilhelmshafen wil Brent Spar slopen

WILHELMSHAFEN, 10 JULI. Het Duitse Wilhelmshafen wil het olieplatvorm Brent Spar van Shell uit elkaar gaan halen. Dat hebben woordvoerder Konken van de stad en bedrijfsleider Weide van de havenverenigng van Wilhelmshafen dit weekeinde verklaard. De stad wil tevens de ontmanteling van andere afgedankte offshore-installaties op zich nemen.

Shell kreeg vrijdag van het Noorse ministerie van industrie en energie toestemming het 137 meter hoge gevaarte een jaar lang in de Erfjord ten oosten van Stavanger te parkeren. Hoe de olieopslag- en overslagtoren vanuit de diepe zeewateren naar de ondiepe kustwateren moet worden gebracht is nog niet duidelijk. Dat moet een studie uitwijzen. Wilhelmshafen hoopt binnen twee weken het groene licht te krijgen van de regering van de deelstaat Nedersaksen.

Naast het ontmantelen van de Brent Spar wil Wilhelmshafen ook andere olieboor- of werkeilanden ontmantelen. De komende jaren worden op de Noordzee bijna vierhonderd van deze installaties overbodig.

Het ontmantelen is een techniek die slechts weinig deskundigen beheersen. Het werk wordt bemoeilijkt doordat de installaties niet altijd in serie worden vervaardigd en gedeeltelijk uit aparte stukken bestaan. Konken en Weide onderstrepen dat voor het aan land brengen van dergelijke bouwwerken van meer dan 100 meter hoog slechts een beperkt aantal havens in aanmerking komt.

Behalve Wilhelmshafen zal ook Brunsbüttel Shell een bod doen voor de afhandeling van de Brent Spar. Een consortium zegt de klus te kunnen klaren voor 100 miljoen mark. Naast de havenvereniging van Brunsbüttel zitten ook de staalfabrikanten Klöckner en Thyssen in het consortium, dat wordt geleid door de Preussag-dochter Howaldtswerke-Deutsche Werft uit Kiel. Shell kan het aanbod binnen enkele weken tegemoet zien.

Eerder al brachten de Nederlandse offshorebedrijven Heerema en Smit Tak Shell offertes uit voor de ontmanteling van de Brent Spar. Ook twee Noorse consortia hebben zich aangeboden. Deze zijn gevormd rond de offshore- en bouwondernemingen Aker en Kvaerner.

Vorige maand liet Duitsland weten bereid te zijn het olieplatform in één van zijn havens te laten ontmantelen. De Duitse regering wil op die manier haar bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem. Duitsland heeft evenals andere Europese landen, sterke druk uitgeoefend op Shell het platform niet te laten verdwijnen in de golven van de Atlantische Oceaan, zoals het olieconcern aanvankelijk van plan was. Op het laatste moment besloot Shell van afzinking af te zien. (DPA/AFP/ANP)