Vrouw die eigen kinderen doodde staat in VS terecht

UNION (South Carolina), 10 JULI. Onder grote belangstelling van de media begint vandaag in het Amerikaanse plaatsje Union (South Carolina) het proces tegen een vrouw die haar twee kinderen heeft verdronken. De rechtbank in Union zal moeten vaststellen of de 23-jarige Susan Smith geestelijk in staat is terecht te staan. Als dat zo is, kan begonnen worden met de selectie van de jury. De openbare aanklager heeft al gezegd de doodstraf te zullen eisen.

De zaak trok in oktober grote aandacht in de Verenigde Staten toen Smith beweerde dat haar kinderen ontvoerd waren. Een zwarte man zou haar onder bedreiging uit haar auto gezet hebben, en er vandoor zijn gegaan met de auto en daarin de zoontjes van respectievelijk drie jaar en veertien maanden. Op de televisie deden Susan Smith en haar ex-man, de vader van de kinderen, een dringend beroep op de ontvoerder om goed voor de kinderen te zorgen. De kijkers werden aangespoord naar hen op zoek te gaan.

Negen dagen hield dat verhaal stand, en werd er koortsachtig gezocht naar een zwarte man met wollen pet. Maar de politie accepteerde deze versie, die aansluit bij een traditie van angst van blanken voor zwarte misdadigers die in het zuiden van de VS een lange geschiedenis heeft, niet zonder meer. De autoriteiten concludeerden dat het verhaal te vaag was en arresteerden Smith zelf. De vrouw bekende de kinderen, die met autogordels in hun kinderzitjes vastzaten, met auto en al in een meer geduwd te hebben. Ze zei dat ze 'emotioneel ontspoord' was, omdat haar vriend hun relatie had uitgemaakt vanwege de kinderen.

De advocaat van Smith heeft aangekondigd dat hij haar ontoerekeningsvatbaar wil laten verklaren. “Alleen iemand die gek is, in wiens hoofd iets verkeerd zit, kan zoiets met zijn eigen kinderen doen”, zei hij in november. Om te voorkomen dat Smith ter dood veroordeeld wordt, zal hij haar naar verwachting afschilderen als iemand die door haar stiefvader seksueel misbruikt is, die zelfmoordneigingen heeft en nu spijt heeft van haar daad.

In de pers wordt de voorgeschiedenis van Smith breed uitgemeten. Van de zelfmoord van haar vader in 1978, tot de twee zelfmoordpogingen van haar zelf in de jaren daarna en de verkrachting die haar stiefvader heeft toegegeven maar die nooit tot een proces heeft geleid. Vandaag zal een psychiatrisch onderzoek naar de toestand van de vrouw, dat in opdracht van de staat is uitgevoerd, worden vrijgegeven.

De aanklager, die in zijn eis van de doodstraf gesteund wordt door de vader van de kinderen, zal Susan Smith afschilderen als een moordenares uit egoïsme en een overspelige vrouw.

Jaarlijks worden er in de Verenigde Staten zo'n 1.300 kinderen gedood door ouders of naaste familieleden. In ongeveer de helft van de gevallen dat ouders de moord hebben gepleegd, gaat het om moeders. Zelden leidt een veroordeling echter tot de doodstraf. Sinds 1947 is de doodstraf in South Carolina niet meer bij een vrouw ten uitvoer gebracht. Er zijn ook geen vrouwen meer die na een terdoodveroordeling wachten op uitvoering van de straf. (Reuter, AP)