Vice-admiraal Buis wordt hoofd van BVD

DEN HAAG, 10 JULI. Vice-admiraal N.W.G. Buis wordt hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Minister Dijkstal (binnenlandse zaken) heeft hem voor die post voorgedragen bij het kabinet. De officiële benoeming door de ministerraad wordt deze week verwacht, aldus een woordvoerder van de minister.

Buis is de bevelhebber van de zeestrijdkrachten. Hij gaat dit jaar bij de marine met vervroegd pensioen dankzij zijn 'tropenjaren'. Buis volgt mr. A. Docters van Leeuwen op, die sinds 1 januari procureur-generaal bij het gerechtshof in Den Haag is geworden en voorzitter van de landelijke vergadering van PG's.

Binnenlandse Zaken heeft bijna negen maanden gezocht naar een opvolger voor Docters van Leeuwen. De BVD is het afgelopen half jaar geleid door plaatsvervangend hoofd mr. A. Kievits. Vice-admiraal Buis was in de jaren zeventig commandant van de onderzeeboot Zwaardvis. Daarna voerde hij onder meer het bevel over de Overijssel en over de Bloys van Treslong. Aan het einde van de jaren tachtig vervulde hij verschillende functies bij de directie Personeel van de Koninklijke Marine. In 1989 werd hij directeur personeel.

In 1992 volgde zijn benoeming tot bevelhebber van de zeestrijdkrachten.

Buis heeft in zijn loopbaan bij de marine ervaring opgedaan met inlichtingenwerk.