VEB stelt onderzoek in naar beursgang Smit Transformatoren

ROTTERDAM, 10 JULI. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat een onderzoek doen naar de beursgang van Smit Transformatoren. Dit heeft de voorzitter van de VEB, P. de Vries aangekondigd. Vorige week vrijdag liet Smit Trafo bij monde van directeur M. van der Veen weten dat over de eerste helft van dit jaar een verlies is gemaakt, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen.

Smit ging in oktober vorig jaar naar de beurs en maakte over 1994 een recordwinst van bijna 12 miljoen gulden. Voor dit jaar werd destijds een verdere stijging van de winst verwacht, maar in maart zei de directie al dat de winst voor 1995 lager kon uitvallen. Vrijdag meldde Smit Trafo dat over de eerste helft van dit jaar een verlies is geleden. Een prognose voor het gehele jaar werd niet gegeven. De koers van Smit Trafo, dat voor 45 gulden per aandeel naar de beurs ging, zakte dit jaar in en bereikte vrijdag 26 gulden. Vanmorgen gingen er weer twee kwartjes af op 25,50 gulden.

Het onderzoek van de VEB spitst zich toe op de vraag of het emissieprospectus een te rooskleurig beeld heeft gegeven van de winstontwikkeling van Smit Trafo. Ook wil de VEB meer duidelijkheid over de stelselwijziging die Smit Trafo in 1994 doorvoerde. Daarin werd de winst op onderhanden projecten tussentijds genomen, in plaats van na aflevering, hetgeen voorheen gebruikelijk was. Smit wilde destijds geen toelichting geven in hoeverre dit de winst over 1994 positief beïnvloedde. Daarnaast is het volgens de Vries onduidelijk waarom de verslechtering van de resultaten zo snel heeft plaatsgevonden, tenzij de directie van Smit Trafo te lang heeft gewacht met de onheilstijding.

De Vries plaatste vanochtend ook vraagtekens bij het koopadvies dat werd afgegeven door de analisten van ABN Amro, de bank die Smit Trafo naar de beurs bracht. “Tussen de analisten en de bankiers hoort een Chinese Muur te staan.” De VEB verwacht het onderzoek over twee weken te hebben afgerond.