Terpstra's enorme energie

'Staatssecretaris Erica Terpstra zal het gehele evenement bijwonen', staat er in een persbericht over de Koninkrijks Spelen. Dat verbaast niemand. Maar welke Spelen nu weer? Het gaat om een sporttoernooi voor 250 jeugdigen (14 t/m) 18 jaar). Aantrekkelijke plaats van handeling: Aruba. Prins Willem-Alexander zal komende zondag ook ter plekke aanwezig zijn om de opening te verrichten. Ze worden in het sportmétier zo langzamerhand een gewichtig paar apart: de kroonprins en de staatssecretaris. Vooral de laatste is sinds een jaar een graag geziene gast in het wereldje.

Een sportevenement zonder de aanwezigheid van de staatssecretaris van volksgezondheid, welzijn en sport kan nooit wat zijn. In bijna een jaar tijd heeft mevrouw Terpstra haar sportverleden - ze was in slankere tijden een verdienstelijk zwemster - geen seconde verloochend. Moeiteloos brak ze het wereldrecord van openingen en startschoten. Dat staat nu zo scherp, dat geen politicus daar deze eeuw nog aan kan tippen.

Bijna elke maand zorgt ze voor een sportief hoogtepunt. In september '94 de marathon in Amsterdam, in oktober het WK-volleybal in Athene (“het is klote jongens, maar zilver is ook mooi”), in november sleept ze 35 miljoen uit het vuur voor het topsportfonds in plaats van de gebruikelijke tien miljoen, in december breekt ze een lans voor meer golfterreinen, in januari is ze eregast bij het EK-schaatsen, in februari spreekt ze haar walging uit over free-fight-gevechtsport, in maart opent ze de afdeling topsportgeneeskunde in Utrecht, in april schitteren alle wielervedetten door afwezigheid bij een wielerkoers, maar niet Terpstra, mei staat in het teken van het voetbal en in juni is ze nadrukkelijk aanwezig bij het EK-hockey.

Is de populairste politica van Nederland electoraal bezig? Welnee, ze heeft gewoon hart voor de zaak. Volgens een woordvoerdster van VWS bezit ze een enorme dosis energie. Alleen als de agenda het niet toelaat laat ze een uitnodiging aan haar voorbij gaan. Met dezelfde inzet werpt ze zich op het gehandicapten-, ouderen- en jeugdbeleid. In dat opzicht maakt ze geen onderscheid, klinkt het uit Den Haag. Inderdaad, dat deed ze al niet als parlementslid. Het popie-jopie-gedrag tegen journalisten heeft ze niet nodig. Zelden heeft de sport zo'n activist gehad in het kabinet. Zat ze maar op milieu. Het wordt nu even akelig stil. De mama van de Nederlandse sport geniet een maand lang van een verdiende vakantie. Op Aruba.

    • Erik Oudshoorn