'Superjumbo van Boeing en Airbus is van de baan'

SEATTLE, 10 JULI. De plannen van vliegtuigbouwers Boeing en Airbus voor de bouw van een 'superjumbo' die plaats biedt aan 600 tot 800 mensen, zijn van de baan, zo is vandaag uit welingelichte bron vernomen. Er zitten te veel haken en ogen aan het Amerikaans-Europese project, niet in het minst omdat de vraag onvoldoende is om de torenhoge ontwikkelingskosten goed te maken.

De twee concerns zouden later op de dag met meer informatie komen, zo kondigden Boeing-zegslieden aan. Airbus is een consortium waarin de Duitse Dasa - meerderheidsaandeelhouder van Fokker -, het Spaanse Casa, het Franse Aerospatiale en British Aerospace samenwerken.

Boeing en Airbus begonnen in 1993 een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van een toestel dat met een capaciteit van 800 passagiers het grootste ter wereld zou worden. De vraag was niet alleen wie het vliegtuig zou bouwen, maar ook welke rechtsvorm de op te richten maatschappij zou krijgen om de concurrentiewetgevers tevreden te stellen.

Veel analisten hadden er al een hard hoofd in of er genoeg belangstellenden voor zo'n duur toestel zouden zijn. De ontwikkelingskosten worden geschat op 15 miljard dollar (bijna 24 miljard gulden). Tot nu toe hebben alleen British Airways en Singapore Airlines openlijk belangstelling getoond.

Boeing en Airbus hebben ook afzonderlijk plannen om grotere vliegtuigen te bouwen. Terwijl Boeing erover denkt een verlengde 747 met 420 zitplaatsen te bouwen, is Airbus bezig een eigen versie daarvan - de A3XX - te ontwikkelen. (Reuter, ANP)