Sierra Maestra

a Maestra: Dundunbanza (World Circuit WCD 041). Distr. Munich

'Misschien wel de beste hedendaagse son band' schrijft de Rough Guide to World Music over het Cubaanse Sierra Maestra. De son, een fusion van Spaanse zangtradities en Afrikaanse ritmiek, is de oudste Cubaanse dans en de voorloper van veel latijnse dansmuziek tot de moderne salsa toe. Het omstreeks '80 opgerichte orkest heeft de klassieke bezetting: leadzanger, drie 'gitaarachtigen', trompet, bas en bongo, uitgebreid met wat slagwerk en soms een piano, maar aan de essentie van de son verandert dat weinig, zo blijkt uit de cd Dundunbanbanza, vorig jaar opgenomen in Londen.

De stukken zijn naar vorm nog steeds tweedelig, eerst de 'copla' waarin het thema wordt uitgestald, dan de 'estribillo' met de karakteristieke vraag- en antwoordzang waarin de opwinding gaandeweg wordt opgevoerd. Voor hen die 'opwinding' associëren met dreunende ritmeboxen en loeiende gitaren kunnen Sierra Meastra (vrijdag in de Rembrandtzaal) misschien beter overslaan want het orkest speelt voornamelijk akoestisch.

    • Frans van Leeuwen