Riis gebroken ondanks supertijdrit

SERAING, 10 JULI. Hij spotte niet alleen met de wielerstatistieken, maar ook met de wetten van de aerodynamica. Bjarne Riis heeft nog nooit zo'n goede tijdrit gereden als gistermiddag in België. Tussen de zwaardfiets van Indurain en de damesfiets van Berzin zat de 31-jarige Deen op een heel gewoon karretje. Alleen zijn dichte achterwiel maakte duidelijk dat hij een tijdrit reed.

Riis trok aan zijn stuur, schudde met zijn schouders en zwalkte van links naar rechts. In vergelijking met de kaarsrechte houding van Indurain maakte hij een aangeschoten indruk. En toch ging hij bijna even snel als de man die onverslaanbaar wordt geacht. Hij passeerde de Spaanse stilist Mauri alsof mooi fietsen een nadeel is. Een paar kilometer vlak voor de finish in Seraing had hij nog een snellere tijd dan Indurain en leek hij in staat de gele trui te heroveren. Maar Riis kon zijn tempo niet volhouden. Uiteindelijk kwam hij twaalf seconden tekort in de tijdrit en 23 seconden voor de gele trui.

Na afloop was Riis een gebroken man. Hij klaagde over de slechte informatie vanuit de ploegleiderswagen. De Deen wist dat Rominger en Berzin langzamer reden, maar hij kreeg niet te horen dat ook Indurain minder hard over de Belgische heuvels fietste. “Als ik had geweten dat ik sneller was dan hij, dan had ik aan het eind nooit zo veel tijd verloren. Nu miste ik de moraal om keihard door te gaan”, luidde zijn verweer.

Riis had meer problemen in zijn race tegen de klok. In de laatste twintig kilometer had hij niets meer te drinken, wat in de extreme hitte van de afgelopen dagen een groot nadeel is. Aangezien alle coureurs op Belgische bodem verplicht zijn een helm te dragen, waren de omstandigheden extra zwaar. Riis verloor in de loop van de strijd zijn bidon en hij zag geen kans water uit het publiek te bemachtigen. Misschien wel omdat hij zo slingerde. Ook zaterdag, de dag waarop Jeroen Blijlevens het tempo niet kon bijbenen en afstapte, klaagde de blonde, kalende man uit Herning over de geringe steun van zijn teamgenoten. Op het moment dat Indurain met Bruyneel ontsnapte, keken alle renners van Gewiss naar kopman Berzin en niet naar de gele-truidrager Riis. De Deen raakte vijftig seconden achterop en verloor zijn leidende positie in het algemeen klassement. Een etmaal later had hij de maillot jaune bijna weer te pakken. “Ik ben een volhouder.”

Riis staat bekend om zijn grote vasthoudendheid in de bergen. Gisteren werd hij zelfs door Indurain als een serieuze concurrent beschouwd. Twee jaar geleden eindigde hij als vijfde in de Ronde van Frankrijk, ondanks een matige slottijdrit. De uitverkiezing tot nationaal sportman van 1993 is een bewijs van zijn enorme populariteit in Denemarken.