Opel pakt corruptie medewerkers hard aan

RÜSSELHEIM, 10 JULI. Opel pakt de verdachten van de omvangrijke corruptiezaak binnen het bedrijf “zonder aanzien des persoons” aan, zo heeft de Duitse autofabrikant zondag in een verklaring laten weten. Bij de affaire binnen en rond Opel worden ongeveer tweehonderd personen van onfrisse praktijken verdacht.

De dochteronderneming van het Amerikaanse concern General Motors kreeg vorig jaar mei lucht van de zaak. Een reeks onderzoeken door de recherche in heel Duitsland plus een uitgebreide controle door Opel in het eigen bedrijf, leverde in september belangrijk bewijsmateriaal op. Vijftien medewerkers konden vervolgens vertrekken. Momenteel staan nog veertig medewerkers van Opel op de zwarte lijst, waaronder enkele hooggeplaatsten.

Zij worden ervan verdacht werkzaamheden die zij aan hun woningen lieten verrichten, via vervalste rekeningen met geld van Opel te hebben betaald. Ook hebben ze vermoedelijk de belastingdienst opgelicht.

Diverse Duitse bladen meldden het afgelopen weekeinde dat bij de hele zaak tientallen andere bedrijven zijn betrokken, die nu worden onderzocht. Welt-am-Sonntag, Der Spiegel en Focus stelden dat de affaire onverwacht grote proporties heeft aangenomen. In de Duitse pers zijn in dit verband de grote bouwconcerns Philipp Holzmann en Hochtief genoemd evenals Dywidag, Bender, Lagrange en Dornhöfer.

Het openbaar ministerie van Darmstadt zou een onderzoek hebben gelast naar de handel en wandel van de voormalige bestuursvoorzitter Ferdinand Beicker en naar de praktijken van oud-directielid Fritz Lohr. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wilde deze berichten in de Duitse pers zondag niet bevestigen. (DPA/AFP)