Nieuwe grondwet in Armenië

JEREVAN, 10 JULI. Bij het vorige week gehouden referendum hebben de keizers in Armenië een nieuwe grondwet goedgekeurd. De grondwet geeft de president meer macht dan hij nu heeft en beperkt de bevoegdheden van het parlement.Volgens de voorzitter van de centrale kiescommissie heeft 38 procent van de kiesgerechtigden zich achter de nieuwe grondwet geschaard. Om die goedgekeurd te krijgen moest de helft van de opgekomen kiezers en eenderde van het totale electoraat ermee instemmen; aan beide voorwaarden is voldaan. De inwoners van de hoofdstad, Jerevan, verklaarden zich overigens in meerderheid tegen de nieuwe grondwet.

Volgens de oppositie in Armenië moeten het referendum en de parlementsverkiezingen die tegenlijkertijd werden gehouden, nietig worden verklaard omdat ze niet eerlijk zijn verlopen. Buitenlandse waarnemers hebben de verkiezingen 'vrij maar niet eerlijk' verklaard omdat een aantal oppositiepartijen en niet aan mochten deelnemen en omdat de elektronische staatsmedia vooringenomen waren. (Reuter, AFP)