Nederlandse export stijgt met 7 procent

De Nederlandse export is in de eerste twee maanden van dit jaar met 7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De waarde van de uitvoer bedroeg in januari en februari 46,9 miljard gulden, terwijl de invoer groeide met 3 procent tot een waarde van 41,2 miljard gulden. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De uitvoer naar landen van de Europese Unie verliep zeer voorspoedig. Het CBS noteerde een stijging met 10 procent tot 37,9 miljard gulden. De uitvoer naar Italië en Spanje groeide zelfs bovenmatig met respectievelijk 24 en 21 procent.

De uitvoer naar landen buiten de Europese Unie daalde in de eerste twee maanden van dit jaar met 3 procent tot 9 miljard gulden. De daling vond zijn oorzaak vooral in het teruglopen van de uitvoer naar Saudi-Arabië (min 31 procent) en Japan (min 6 procent).

De invoer uit de landen van de EU bleef in januari en februari stabiel op 26 miljard gulden. De invoer uit landen buiten de EU steeg met 9 procent tot 15,2 miljard gulden. Vooral de invoer uit Noorwegen (plus 56 procent) en Zwitserland (plus 16 procent) ontwikkelde zich sterk.