Nederlanders Srebrenica uit zes observatieposten gezet

DEN HAAG, 10 JULI. Vrijdagmiddag kwam voor het eerst de Nederlandse observatiepost Foxtrot in het zuidoosten van de enclave Srebrenica onder vuur. Er was veel schade, maar volgens het crisiscentrum in Den Haag waren er geen gewonden. Zaterdag laaiden opnieuw de gevechten op tussen het leger van de Bosnische Serviërs en het regeringsleger.

Onder bedreiging van een tank van de Bosnische Serviërs trokken zeven Nederlanders zich om kwart voor twee terug uit observatiepost Foxtrot. Zij reden door een versperring van het regeringsleger heen en werden daarbij onder vuur genomen. Boordschutter Raviv van Renssen (25) werd dodelijk getroffen door schoten, die volgens de VN werden afgevuurd door Bosnische regeringssoldaten, die kennelijk wilden verhinderen dat de Nederlanders zich terugtrokken. Het is niet duidelijk waarom de Nederlandse militairen in hun YPR-pantservoertuig niet met gesloten luiken reden.

's Nachts duurden de gevechten voort en om 19.00 uur gingen de Nederlandse militairen van observatiepost Sierra in dekking. Om 00.30 zondagnacht vuurden de Bosnische Serviërs granaten af op observatiepost Uniform. Acht Nederlanders werden in hechtenis genomen.

Later zondagochtend, om 10.00 uur, kwamen de Bosnische Serviërs bij observatiepost Sierra en namen nog eens zeven Nederlanders in hechtenis. Hun handvuurwapens werden afgenomen.

Nederlanders, die met een YPR-pantservoertuig te hulp waren gekomen vanuit 'het Zweedse dorp' in Srebrenica, werden rond twaalf uur omsingeld door Bosnische Serviërs en ook gevangen genomen en weggevoerd naar Bratunac. Later in de middag werd observatiepost Kilo door de Nederlanders gedwongen verlaten; tien militairen werden afgevoerd naar een lokatie ten zuidwesten van Srebrenica.

Intussen had het Nederlandse commando besloten om een 'terugval-observatiepost' in te richten aan de zuidoostelijke rand van de stad waar drie Bosnisch-Servische tanks waren genaderd. Drie YPR-pantservoertuigen, uitgerust met anti-tankraketten, werden in stelling gebracht om de doortocht van deze tanks te verhinderen.

De Nederlandse commandant vroeg NAVO-luchtsteun aan maar kreeg die niet. Vanochtend vroeg zijn de drie Bosnisch-Servische tanks aan de rand van Srebrenica verdwenen, maar omdat het terrein bergachtig is kunnen ze volgens het crisiscentrum “om de hoek staan”.

Vanochtend trokken de Nederlanders zich zelf terug uit een resterende observatiepost. Van de dertien Nederlandse observatieposten functioneren er nog zeven.

De Bosnische minister van buitenlandse zaken Sacirbey heeft vandaag in Den Haag zijn spijt betuigd over de dood van Van Renssen en hij heeft Van Mierlo en Voorhoeve zijn lezing van het gebeurde gegeven.