Nederland verdubbelt marktaandeel toerisme

DEN HAAG, 10 JULI. Het Nederlandse marktaandeel in het internationaal toerisme in Europa is de afgelopen vijftien jaar verdubbeld. Dit blijkt uit een rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmiddag aan staatssecretaris Van Dok-Van Weele (economische zaken) heeft aangeboden.

Het Nederlandse marktaandeel in het internationaal toerisme in Europa kwam in 1993 uit op 5,5 procent. In 1979, het dieptepunt in de afgelopen twintig jaar, bedroeg dat aandeel 2,5 procent.

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat in 1994 ruim 6 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland kwamen, van wie er 5,1 miljoen uit Europa afkomstig waren. Onder hen waren 2,3 miljoen Duitsers, ongeveer 40 procent van het totale aantal Europese toeristen dat naar Nederland kwam. Bij de zes miljoen zijn niet de buitenlanders meegeteld die bij vrienden of in een eigen huis of boot verbleven.

Het onderzoek geeft aan dat Europeanen zich steeds meer op wintervakanties oriënteren en 's zomers minder massaal naar zuidelijke landen trekken. Het aantal tweede en derde vakanties dicht bij huis neemt toe. Noordwesteuropese landen zoals Nederland profiteren van deze trend.

Duitsers worden steeds belangrijker voor de Nederlandse toeristenindustrie. Zij namen meer dan de helft van de 17,5 miljoen overnachtingen van buitenlanders in hotels, campings en huisjes voor hun rekening. De buitenlandse toeristen gaven gemiddeld 145 gulden per persoon per dag uit, in totaal 2,6 miljard gulden. Duitsers besteedden overigens gemiddeld het minst, 93 gulden per dag, en Canadazen en Amerikanen het meest: 259 gulden. Tachtig procent van deze buitenlandse bestedingen werd aan verblijfskosten, eten en drinken uitgegeven.

Auto, motor en camper waren de belangrijkste vervoermiddelen voor de buitenlanders; 30 procent kwam met het vliegtuig.

Buitenlanders brengen 35 procent van alle overnachtingen in Noord-Holland door; dit hoge aantal is vooral te danken aan Amsterdam. Gemiddeld blijven de buitenlandse toeristen maar 2,4 dagen in Noord-Holland en dat is juist lager dan in de andere provincies.

Van Duitsers die naar Nederland kwamen, had 70 procent dat al eens eerder gedaan. Ook de helft van de bezoekers uit de Verenigde Staten en Canada was al eens eerder in Nederland geweest.

Behalve Duitsers komen ook steeds meer Belgen naar Nederland. Het aantal Scandinavische toeristen bereikte in 1989 een top, maar is daarna snel gedaald, met 30 procent. Ook de aantallen toeristen uit Spanje, Italië en Portugal zijn sinds 1991 sterk aan het dalen.