Moskou: in herfst verkiezingen; Tsjetsjenen en Russen hervatten hun besprekingen

MOSKOU, 10 JULI. De onderhandelingen in Tsjetsjenië, die vrijdag werden afgebroken, zijn afgelopen weekeinde hervat, met als belangrijkste onderwerp de verkiezingen die uiterlijk 5 november in de opstandige deelrepubliek zouden moeten worden gehouden.

Vrijdag werden de besprekingen van Tsjetsjeense zijde afgebroken nadat de lichamen waren gevonden van acht burgers (onder wie vier kinderen en een grijsaard) die in hun slaap waren vermoord. Oogetuigen hadden op de plaats van de moord, een boerderij aan de rand van Grozny, gemaskerde mannen in Russische uniformen en een Russisch pantservoertuig gezien. De aanslag leidde tot een spontane demonstratie in Grozny waarbij de leider van de Tsjetsjeense delegatie, Oesman Imajev, zei dat de onderhandelingen pas konden doorgaan als de daders waren gevonden.

Zaterdag zei dezelfde Imajev echter dat hij aan de moord “geen politieke consequenties” verbindt. Dit gebeurde nadat de Russische onderhandelaars hun afschuw hadden uitgesproken en hadden toegezegd bij de begrafenis van de slachtoffers aanwezig te zullen zijn. President Jeltsin veroordeelde de “bloedige tragedie” als “een daad van terrorisme” die was bedoeld om “de vredesbesprekingen in Tsjetsjenië te verstoren”.

Niet bekend

Over de organisatie van de verkiezingen zelf zijn de besprekingen dit weekeinde “een eind gevorderd in de goede richting”, aldus Arkadi Volski, één van de Russsische onderhandelaars. Hij maakte echter niet bekend waaruit die vorderingen bestaan. De Grootste vraag bij verkiezingen in Tsjetsjenië is of leiders als Doedajev en Sjamil Basajev, de man die vorige maand de gijzelingsactie in Boedjonnovsk leidde, mogen meedoen. Tegen hen is door de Russische autoriteiten een opsporingsbevel uitgevaardigd en op dit moment houden zij zich schuil.

Als gebaar van goede wil, zo zei hij zelf, heeft de Tsjetsjeense militaire commandant Aslan Maschadov zaterdag drie Russische krijgsgevangen overgedragen. Maar in de nacht van zaterdag op zondag werd er ondanks het officiële staakt-het-vuren toch weer geschoten in het zuidoosten van de republiek. Daarbij zouden drie Russische soldaten gewond zijn geraakt, zo meldden militaire bronnen aan het persbureau Interfax.

    • Hans Nijenhuis