Minder verdachten op vrije voeten

DEN HAAG, 10 JULI. Het aantal verdachten dat op vrije voeten wordt gesteld wegens een gebrek aan cellen daalt. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 758 verdachten heengezonden wegens het cellentekort. Dat zijn er 659 minder dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Toen bedroeg het aantal heenzendingen 1.417. Het is voor het eerst sinds 1993 dat minder verdachten op vrije voeten worden gesteld.

De daling van het aantal heenzendingen is mede toe te schrijven aan de uitbreiding van de totale capaciteit van het gevangeniswezen. Sinds 1 januari zijn er in totaal 1.055 plaatsen bijgekomen. Het ministerie van justitie verwacht dat in de loop van volgend jaar 12.000 cellen beschikbaar zullen zijn. Minister Sorgdrager wil dat tot 1998 nog eens duizend cellen worden gebouwd. Volgens haar neemt de ernstige criminaliteit toe en worden mede daardoor steeds langere straffen uitgedeeld.

Volgens het departement is de afgelopen maanden vooral het aantal 'zware gevallen' dat is heengezonden afgenomen. Deze zogeheten A-categorie betreft verdachten van strafbare feiten die naar verwachting tot een eis van negen tot achttien maanden gevangenisstraf zullen leiden. De vermindering van het aantal heenzendingen uit deze categorie bedroeg 178. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 410 in vrijheid gesteld.

Verdachten van een strafbaar feit die wegens het cellentekort naar huis worden gestuurd ontvangen later een dagvaarding. Zij moeten dan alsnog voor de rechter verschijnen.