Militant, maar wel supercharmant

AMSTERDAM, 10 JULI. Wat is een Tank Girl? Een meid met ballen. Een kruising tussen Pippie Langkous en Madonna. Een vechtjas die onder alle omstandheden cool blijft. Tank Girl laat zich niet klein krijgen, ze is een winner. Ze zit wijdbeens ook al draagt ze micro mini, ze boert, ze plant haar soldatenkistjes stevig in de grond en vloekt als een bootwerker. Maar Tank Girl is géén vent; ze stift haar lippen vurig, lakt haar nagels, krult haar wimpers. Militant maar supercharmant.

De film Tank Girl die vorige week in Nederland in première ging, is in Amerika geflopt. Maar het Tank Girl image zou wel degelijk aanslaan in de Verenigde Staten en Engeland. In Nederland verkoopt de Tank Girl-kledinglijn, sinds een maand in trendy winkels, als een lier, volgens importeur Afiza van Façade. Waar iedereen in de branche blijft zitten met voorraden is zij al drie keer uitverkocht; 2.000 stuks piepkleine T-shirts met de vilein grijnzende stripfiguur Tank Girl Rebecca, of met target-stippen in harde kleuren, combatpants, minuscule rokjes en vesten in armylook.

Tank Girl past in een beeld waar jongens en meisjes steeds meer op elkaar lijken - in hun toekomstplannen en levensdromen, dus ook in hun uiterlijk. Maar meisjes willen wèl hun eigen heldinnen. En het lijkt erop dat ze zo lang mogelijk kind willen zijn, met vlechten in het haar en speelgoed aan kettingen om de nek. De Nix-generatie bouwt haar eigen wereld met stripfiguren en videoclips, in cyberspace en op Internet - en zoekt daarbij een passende outfit.

Om te voorkomen dat de vrijgevochten Tank Girl-stijl de MTV-generatie per ongeluk zou ontgaan, organiseerden filmdistributeur UIP en Façade afgelopen zaterdag een fors gesponsorde Tank Girl-night in de Amsterdamse discotheek Escape.

Er is alles aan gedaan om de juiste sfeer te creëren. Op een groot videoscherm verschijnt een boerende Tank Girl in staccato-herhaling, in de tattoo-en piercing-shop kun je tanks met buitenproportionele lopen op het vel laten prikken. In de VIP-room krijst een punkband van louter vrouwen, en op de dansvloer vermaken lasergameboys in witte overalls zich met (onschadelijke) laserpistolen. Is het hier oorlog? Het wemelt van de camouflagebroeken en combatjacks over gespierde blote borsten. En na een hallucinerende lasershow begint een modepresentatie met vonkenregens en steekvlammen.

Pag.3: 'Echt fin de siècle-mode'

Met armwarmers, kniestukken en sportstrepen sluit de show meer aan bij de streetwear van skeelerende jongeren dan bij het rebellerige ratjetoe aan kleding en lichaamsversiering uit de film.

Volgens stylist Ruud van der Peijl komt Tank Girl logisch voort uit grunge en is het “echt fin de siècle”. “Omdat het grote stromingen van de laatste decennia in zich verenigt; punk, maar dan zonder ideologie, vrolijk, met frisse kleuren, gecombineerd met een flower-powerachtige naïviteit en kinderlijkheid.” Of Tank Girls het straatbeeld gaan bepalen durft hij niet te zeggen, “maar ik zou het wel goed vinden, want het biedt vrouwen en meisjes de mogelijkheid om sterk te zijn.”

Waarom zou Tank Girl aanslaan? Stoer, sportief en sexy, niet ordinair, en vooral niet truttig, dat is wat meiden willen, aldus Yvonne Al van kledingwinkel (en medesponsor) The Bitch.

Toch valt het Tank Girl-gehalte onder het publiek tegen, vindt ook Colette (19), die er zo op het oog wèl gek van is: Tank Girl T-shirt, lasbril op het hoofd, rammelende Tank-Girl identificatieplaatjes om de nek en een doorschijnend plastic rokje met grote witte onderbroek eronder. Een beetje provoceren is leuk, maar ze heeft niets te bevechten, “want wat schiet je op met voortdurend roepen dat de wereld verrot is. Ik hoef niet te vechten voor m'n rechten, maar ik wil me ook niet optutten als een mooi poppetje. Laat ons gewoon gekleed gaan zoals we leuk vinden. Ruig, maar toch als een meisje.”

Aan meisjes in soldatenkistjes, korte rokken en blote buiken is in Escape geen gebrek, maar dat maakt een 16-jarige beauty nog geen Tank Girl. De minitruitjes, T-shirts met strip prints en plakplaatjestattoo's in hun decolleté blijken aangekleed door de organisatie. En degenen die er door eigen toedoen als een Tank Girl uitzien, willen er niks van weten. Dat moet er een zijn, denk je. Het platina-geblondeerde haar kort geschoren, op een paar schouderlange plukken na, strak shirt met target-stip en grote veterlaarzen. “Eh, ben jij misschien een Tank Girl? Vinnig zegt de schat: “Nee, hoe kom je er bij” en draait zich beledigd om. Bitch.

    • Edith Schoots