'Marseille kocht zo'n vijf keer per jaar punten'

MARSEILLE, 10 JULI. De voormalige manager van Olympique Marseille, Jean-Pierre Bernes, heeft bekend in het verleden veel vaker spelers en scheidsrechters te hebben omgekocht. De Franse club, en voorzitter Bernard Tapie in het bijzonder, werd onlangs gestraft voor het omkopen van spelers van Valenciennes, in mei 1993.

Bernes heeft volgens de Parijse krant France Soir en Le Provencal uit Marseille onlangs zijn hart gelucht bij een onderzoeksrechter. “Het succesverhaal van Olympique heeft tussen 1987 en 1993 heel wat geld gekost. Iedereen binnen de club wist dat we voor wedstrijden betaalden.”

De oud-manager bekende dat het per seizoen om vier, vijf wedstrijden ging. De corruptie zou Tapie jaarlijks ongeveer twee miljoen gulden hebben gekost. De voormalig voorzitter reageerde rustig op de bekentenis. “Ik snap niet wat Bernes aan het doen is. In het proces rond de zaak Valenciennes heeft hij altijd gezegd schoon schip te willen maken. Hij zei dat hij alles verteld had, dat het verhaal compleet was. En nu komt hij met nog meer onzin.”

Bernes gaf voorbeelden, zoals de omkoping van de ex-trainer van Nantes, Miroslav Blazevic in 1989. Toen betaalde Olympique, volgens Bernes, een gefingeerde rekening van 420.000 franc (ongeveer 140.000 gulden) aan een bedrijf in Zürich, voor het organiseren van een vriendschappelijk duel. Dat geld was voor Blazevic.

Ook bij Europa-Cupwedstrijden zou er zijn betaald. Bernes vertelde over de wedstrijd tegen AEK Athene, in oktober 1989. “Voor dat uitduel hebben een vage rekening aan een Griek, Spirios Karagioris, betaald. Het ging om 1,7 miljoen francs. Hij heeft dat geld aan de spelers doorgegeven. Om een stapje minder te doen.” Olympique won het duel met 2-0. “Voor de return hebben we, via een andere tussenpersoon, de Oostenrijkse scheidsrechter geld gegeven.” De bewuste arbiter blijkt inmiddels te zijn overleden.

De Franse voetbalbond zette Olympique wegens de zaak Valenciennes terug naar de tweede divisie. De rechtbank veroordeelde Tapie tot twee jaar gevangenisstraf. Hij ging tegen die straf in beroep. De zakenman met politieke ambities heeft volgens Bernes overigens ook clubgeld in zijn campagne gestoken. (AFP/DPA)