'Magische handen' van coach sturen roeisters naar de top

LUZERN, 10 JULI. Roeister Femke Boelen, lid van de Nederlandse acht, sprak vol bewondering over “de magische handen” van bondscoach Kris Korszeniowski. De Amerikaan van Poolse origine werd vorig jaar aangetrokken om het nationale vrouwenroeien op een hoger peil te brengen. Daar slaagt hij aardig in. Vorig jaar leidde hij de vier-zonder-stuurman in Indianapolis naar het WK-goud en afgelopen weekeinde wonnen de Nederlandse vrouwen drie nummers bij de Rotsee Regatta in Luzern.

Afgezien van de acht werden ook lichte skiffeuze Annet Bogtstra en de vier-zonder eerste. Korszeniowski geeft zijn roeisters zelfvertrouwen, zo blijkt. “We kregen van hem te horen”, vertelde Boelen, “dat we tot duizend meter op een tweede plaats moesten blijven roeien en daarna moesten proberen te versnellen. Dat ging heel goed. Alleen zijn we maar wat eerder met de tussensprint begonnen, omdat de andere ploegen ook gingen.”

Eeke van Nes, zilver in de dubbel-twee met Irene Eijs: “Korszeniowski zorgt ervoor dat je in een race zelf het initiatief neemt. Niet afwachten wanneer de anderen gaan en dan zorgen dat je meegaat, maar zelf het wedstrijdverloop bepalen. Het is een veel volwassener manier van roeien, die bij ons prima werkt.”

Op de training moeten de roeisters altijd al hard varen. Korszeniowski zorgt dat er sprake is van een grote onderlinge competitie. Niemand is zeker van haar plaats in een bepaalde boot. Begin dit jaar werden alle ploegen door elkaar geschud en ook de samenstelling van de acht voor Luzern bleef tot op het laatste moment geheim. Dat bleek goed te werken. De Nederlandse boot versloeg in een spannende finale vice-wereldkampioen Roemenië.

Bij de mannen werd de Holland Acht tweede achter Rusland. Nederland was vooraf favoriet omdat het eerder in Luzern twee races had gewonnen, in één ervan werd wereldkampioen Amerika uitgeschakeld. Oranje lag in de finale lang op de vijfde plaats. Het tempo dat slag Nico Rienks zijn mederoeiers in de laatste vijfhonderd meter oplegde, bracht de ploeg voor de finish nog terug tot op een seconde van de Russische boot. Toch waren de Nederlanders teleurgesteld na afloop. “Maar als je het verschil met de boten achter ons ziet, dan scheelde het maar weinig of we waren vierde geworden”, aldus Rienks.

Door alle successen krijgt Korszeniowski te kampen met een luxeprobleem voor de wereldkampioenschappen van eind augustus in het Finse Tampere. Bij de 'zware vrouwen' boordroeisters (één riem per roeister) en scullsters (twee riemen per roeister) lost hij dat op door alle kandidaten mee te nemen naar het WK. In de lichte klasse zal er de komende weken wederom worden geselecteerd voor een dubbeltwee en een skiff.