Kraan valt om: dode en vier zwaar gewonden

HEERHUGOWAARD, 10 JULI. Door het omvallen van een bouwkraan zijn vanochtend in Heerhugowaard één dode, vier zwaar en drie licht gewonden gevallen. Van de gewonden verkeert er één in levensgevaar. De mobiele kraan doorboorde in haar val een bouwkeet, waar op dat moment acht bouwvakkers aanwezig waren.

Het ongeluk gebeurde kort na negen uur op een bouwplaats in de nieuwe woonwijk Oostertocht. Het is de politie van Heerhugowaard nog onduidelijk of de vier stempels waarop de mobiele kraan steunt, waren uitgedraaid. De steunpunten moeten voorkomen dat een kraan omvalt bij overbelasting. Ook kon een woordvoerder niet zeggen of de kraan, die wordt gebruikt bij het overhijsen van bouwmaterialen, op het moment van het ongeluk in gebruik was.

Volgens een eerste schatting van de politie was de giek van de kraan ongeveer tien meter uitgedraaid. Dat deel doorboorde de bouwkeet. Eén 23-jarige bouwvakker kwam direct om het leven, één raakte levensgevaarlijk gewond. Hij is overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Van de andere zes werknemers zijn er drie met zware verwondingen opgenomen in het Medisch Centrum Alkmaar. De overigen kon na behandeling in de loop van de ochtend naar huis.