Hassan II tegen arabisering

RABAT, 10 JULI. De koning van Marokko, Hassan II, heeft zich zaterdag gekant tegen een totale 'arabisering' van het onderwijs in zijn land. Volgens de koning, die zijn uitspraken deed in een toespraak op radio en televisie ter gelegenheid van het jaarlijkse Feest van de Jeugd, veroordeelt arabisering “het Marokkaanse volk voor altijd tot de gevangenis”. “Ik zal me altijd blijven verzetten tegen deze operatie die een aanslag vormt op de vrijheid, de waardigheid en het concurrentievermogen van de Marokkanen op wetenschappelijk gebied”, aldus de koning. Moslim-fumdamentalische groepen in Marokko hebben de arabisering hoog op hun verlanglijstje staan. Zij vinden dat Arabisch, de taal van de Koran, prioriteit verdient boven het Frans en de Berber-taal, het Tamazight. Ook Arabische nationalisten, die het Arabisch als bindmiddel zien voor een grote Arabische natie, pleiten voor arabisering. (AFP)