Guru

Guru: Jazzmatazz Volume II, The New Reality (Chrysalis 7243 8 34806 2 3). Distr. EMI

Op zijn eerste Jazzmatazz cd ('93) raakte rapper Guru maar niet uitgepraat over de pracht van de jazz en liet hij enkele jazzmusici echt even spelen. Op het inlegvel van Jazzmatazz Volume II, The New Reality worden ook jazzmusici genoemd, Courtney Pine en Branford Marsalis om er een paar te noemen, maar je moet wel erg alert zijn om ze te horen, want ze figureren in de uiterste marge. Op de binnenmarge zijn andere rappers en vocalisten te horen: Chaka Khan, Baybe, Bahamadia, Big Shug en vele anderen, want er staan op deze cd maar liefst twintig stukken. Met ver van alle marginalia, stralend in het middelpunt, uiteraard Guru zelf.

Want, om er een frase van een oude carnavals-schlager bij te halen: 'wat een spreker is die man, wat een spreker is die man, da's een man die ouwehoeren kan'. Vrijdag (s)preekt Guru in het Tuinpaviljoen met o.a. gitarist Ronny Jordan achter zich. Gevolgd door een optreden van de groep Jamiroquai die op deze cd ook een rol in de marge speelt.

    • Frans van Leeuwen