Grote zwemploeg naar Europees kampioenschap

EINDHOVEN, 10 JULI. Nederland wordt bij de Europese kampioenschappen zwemmen, volgende maand in Wenen, vertegenwoordigd door een zeldzaam grote ploeg. Na de nationale titelstrijd van de afgelopen drie dagen in zwembad De Tongelreep in Eindhoven, wees de Nederlandse bond in totaal liefst twintig zwemmers en zwemsters aan voor het EK.

De KNZB hanteerde dit jaar een nieuwe kwalificatie-procedure. Zwemmers die al in het voorseizoen aan de niet bijzonder scherp gestelde limieten voldeden, waren reeds zeker van uitzending naar Oostenrijk. Daardoor was het Nederlands kampioenschap voor zes zwemmers niet meer dan een veredelde training.

De grote EK-ploeg doet vermoeden dat de jarenlange malaise in het Nederlandse zwemmen tot het verleden behoort, maar afgaande op de in Eindhoven gezwommen tijden valt dat nog te bezien. Slechts één nationaal record kon in de boeken worden bijgeschreven, de 3.25,58 op de 4 keer 100 meter vrije slag van de PSV-zwemmers Tim Hoeijmans, Bram van Haandel, Pie Geelen en Pieter van den Hoogenband. Die tijd was net onder de EK-limiet van 3.25,80 en maar net boven de limiet voor de Olympische Spelen (3.25,53) van volgend jaar in Atlanta.

Toch is vooral bij het mannenzwemmen het afgelopen jaar sprake geweest van progressie. Vooral bij PSV breken jonge, getalenteerde zwemmers door naar de nationale top. De 17-jarige Van den Hoogenband, die vorig jaar drie gouden medailles won bij de Europese kampioenschappen voor de jeugd, is de belangrijkste exponent van de ambitieuze club uit Eindhoven. Maar ook bij DWK, met voor het EK gekwalificeerde zwemmers als Mark van der Zijden (wisselslag) en Benno Kuipers (schoolslag) binnen de gelederen, wordt steeds harder gezwommen.

Bondscoach René Dekker toonde zich aangenaam verrast door de grote ploeg waarmee hij naar Oostenrijk kan vertrekken. “Ik had een groep van twaalf à zestien in m'n hoofd. Twaalf getuigde van realiteit, zestien van optimisme. Als het dan dit wordt, kan ik dat alleen maar positief noemen. Temeer omdat er nieuwkomers bij zijn. Bovendien is bij de al gearriveerden de rek er ook nog lang niet.”

Dekker doelde daarmee op gevestigde namen als Inge de Bruijn, Angela Postma Carla geurts, en Marcel Wouda. Ook zij zullen in Wenen Nederland vertegenwoordigen.

Pagina 16: Portret Pieter van den Hoogenband