'González moet zich tot verkiezingen verplichten'

CÁDIZ, 10 JULI. De leider van de Catalaanse nationalistische partij, Jordi Pujol, heeft dit weekeinde van de Spaanse premier Felipe González geëist dat deze op 31 december het parlement ontbindt en verkiezingen uitschrijft voor februari of maart 1996. Na 31 december is het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie afgelopen. Als de minderheidsregering van González niet op Pujols eisen ingaat, dreigt deze steun in te trekken bij de onderhandelingen voor de begroting voor het komende jaar.

Pujols uitspraken volgen op de verklaringen van Gonález afgelopen donderdag dat hij zich niet langer verzet tegen een mogelijke vervroeging van de verkiezingen van 1997 naar komend jaar. De vervroeging is het gevolg van oplopende spanningen tussen het sociaal-democratische minderheidskabinet en de Catalaanse nationalistische partij CiU van Pujol, van wiens gedoogsteun González afhankelijk is.

De steun van de CiU noodzakelijk voor het overeind blijven van de regering, kwam eind vorige week verder onder druk te staan met het goedkeuren van wetsvoorstel voor een liberale abortuswetgeving door de ministerraad. Volgens opiniepeilingen die vandaag en gisteren werden gepubliceerd door het dagblad El País wijzen op een zware nederlaag voor de regeringspartij PSOE als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De PSOE, die bij de verkiezingen in 1993 nog dertig procent van de stemmen wist te behalen, ziet haar aanhang gehalveerd tot 14,7 procent. De conservatieve oppositiepartij PP zou met 27 procent de sterkste partij worden.