Gingrich pleit voor erkenning van Taiwan

WASHINGTON, 10 JULI. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, heeft gisteren gepleit voor diplomatieke erkenning van Taiwan. Washington zou zich niets moeten aantrekken van de gevolgen die dat kan hebben voor zijn betrekkingen met Peking. Gingrich wil dat de VS hun China-politiek radicaal herzien.

De invloedrijke Republikein reageerde daarmee op de arrestatie van de Amerikaanse, in China geboren, mensenrechtenactivist Harry Wu door de Chinese autoriteiten. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en eist van landen waarmee Peking diplomatieke betrekkingen onderhoudt, ondersteuning van die houding tegenover Taiwan. De VS onderhouden geen formele contacten meer met Taiwan sinds zij in 1979 Peking erkenden.

Dit weekeinde werd Wu, die al sinds 19 juni vastzit, formeel gearresteerd op beschuldiging van spionage, diefstal van staatsgeheimen en pogingen China onder een valse naam binnen te komen - misdaden waarop de doodstraf staat. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft verklaard de gevangenneming van Wu en de beschuldigingen tegen hem “buitengewoon te betreuren”.

Gingrich beval zorgvuldig uitgekozen economisch sancties aan. Maar hij vindt niet dat Washington een einde moet maken aan China's status van 'meest begunstigde natie', waaraan het land een aantal voordelen op handelsgebied ontleent.

In juni kwamen de Chinees-Amerikaanse betrekkingen onder druk te staan toen Washington, tot woede van Peking, toestemming gaf voor een privé-bezoek van de president van Taiwan. China riep zijn ambassadeur voor overleg terug uit de Amerikaanse hoofdstad.

De spanningen tussen Washinton en Peking vallen samen met het voornemen van de regering-Clinton om volledige diplomatieke betrekkingen aan te gaan met Vietnam, een buurland waarmee China historisch op gespannen voet staat. Verder hebben de VS onlangs kritiek geuit op Chinese kernproeven. (Reuter, AP)