GIANT PUFFBALL

Wat was leuker als kind dan op zo'n rijpe stuifzwam te trappen en wolken diepbruin poeder de lucht in te laten vliegen. En nog, wanneer ik er één tegenkom... Dat bepaalde stuifzwammen in een jonger stadium van hun wasdom eetbaar zijn, is aardig om te weten. Van een vriend, die zeer op vreemd eten gesteld is, kreeg ik een waanzinnig grote, bolvormige en sneeuwwitte paddestoel aangeboden die uitzonderlijk lekker rook. “Dit is de giant puffball”, zei hij plechtig, “nourishing but not very exciting.” Hoezo voedzaam? “Wel, het bevat 40% eiwit en hondevoer slechts 8 procent.” Een dergelijke vergelijking is typerend voor zijn aparte kijk op bepaalde zaken in het leven. Raadpleging van mijn paddestoelenboek bracht deze giant puffball echter onder bij de familie van de buikzwammen, en wel de soort Lycoperdon bovista ofwel de Zwartwordende bovist, en niet de door hem aangekondigde Reuzenbovist (Langermannia gigantea) die wel 50 centimeter in doorsnede kan worden. Bovisten lijken veel op stuifzwammen maar hebben geen steel. Sommige, niet giftige soorten onder de bovisten, kunnen wanneer ze jong zijn en de binnenste, vruchtbare sporenklos nog wit en stevig is, worden gegeten. Het blanke 'vlees' van deze zwartwordende bovist bleek meer dan alleen voedzaam, het was zelfs heel plezierig van smaak. Wie hem op zijn wandeling door droge graslanden en duinen treft en thuis een lege groentelade weet, heeft een lekker maaltje onder handbereik. Van één zo'n sponzige bol - met bloedstelpend vermogen - kun je dagen eten.

Voor 2 personen:

1/4 (circa 250 gram) zwartwordende bovist

6 eetlepels olijfolie

1 grote ui, gepeld en in dunne ringen

2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden

2 eetlepels sherry (medium-dry)

zout en versgemalen peper

2 volle eetlepels fijngehakte peterselie

Snijd de buikzwam in grote dobbelstenen. Verhit de olie in een ruime bakpan en fruit daarin op halfhoog vuur de ui tot hij zacht en geurig is. Draai het vuur hoger, voeg knoflook en blokjes paddestoel toe en bak het geheel al omscheppend tot alle olie is geabsorbeerd (dat gebeurt vrij snel). Voeg nu 1/2 deciliter water toe en laat de paddestoel verder garen tot het vocht verdampt is. Breng het geheel op smaak met zout, peper, sherry en peterselie en laat het nog heel even doorgaren. Geef hierbij bijtgaar gekookte en beboterde groene tagliatelle en versgeraspte Parmezaanse kaas.

    • Florine Boucher