Franse marine entert schip Greenpeace

MURUROA, 10 JULI. Franse mariniers hebben gisteren voor de kust van het koraaleiland Mururoa het schip Rainbow Warrior II van Greenpeace geënterd en de bemanning gearresteerd. Het schip is opgebracht naar een haven op Mururoa, waar Frankrijk vanaf september een serie van acht kernproeven zal houden. De milieuorganisatie Greenpeace voert actie tegen de proeven.

De Rainbow Warrior II bevond zich op enkele kilometers van de kust van Mururoa, toen volgens Greenpeace 150 Franse mariniers voorzien van helmen en zwarte maskers aan boord van het schip klommen. De mariniers forceerden ramen en deuren die door de bemanning waren gesloten om de Franse militairen tegen te houden. De mariniers gebruikten traangas om het schip te ontruimen. Volgens de Franse autoriteiten is het schip met een “normale procedure” ontruimd en is daarbij geen geweld gebruikt. “Traangas is gebruikt om het schip tot stoppen te dwingen”, aldus een verklaring van het Franse ministerie van defensie. Voordat de mariniers aan boord gingen, waarschuwde de Franse marine dat “de wet zou worden toegepast”.

Het schip werd om zeven uur 's morgens plaatselijke tijd (zes uur 's middags Nederlandse tijd) geënterd, ruim anderhalf uur nadat de Rainbow Warrior II de twaalf-mijlszone rond Mururoa was gepasseerd. Een Franse radioverslaggever bracht een rechtstreeks verslag van de actie van de Franse marine vanuit de radiohut van het schip. Een camera van Greenpeace maakte opnamen van de entering vanuit een hut van het schip. Een deel van de bemanning van de Rainbow Warrior II - die behalve uit leden van Greenpeace bestaat uit een aantal journalisten, een priester en de leider van de onafhankelijkheidsbeweging van Tahiti - bevond zich op het moment van de actie in rubberbootjes.

Na verhoor door de Franse politie, die was overgekomen uit Tahiti, werd de bemanning van het schip weer vrijgelaten. Zij mochten het eiland verlaten op voorwaarde dat de 12-mijlszone verder zou worden gerespecteerd. De activisten van Greenpeace weigerden dit, waarop zij onder dwang naar de Rainbow Warrior II werden gebracht. De Franse autoriteiten kondigden aan dat het schip buiten de 12-mijlszone zou worden gesleept. Daar bevindt zich ook het zeiljacht Vega, met aan boord Greenpeace-oprichter David Mctaggart, die gisteren aankondigde zich te willen ingraven op het strand van Mururoa. Veertig kilometer ten zuiden van Mururoa vaart het zeilschip Bifort met aan boord drie onafhankelijke, Deense actievoerders tegen de kernproeven.

In Australië en Nieuw-Zeeland is afwijzend gereageerd op de actie van de Fransen. Australië heeft echter ook de schending van de 12-mijlszone door Greenpeace veroordeeld. (AP, AFP, Reuter)