Euforie Damrak houdt aan: index stijgt boven 450

AMSTERDAM, 10 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs leek vanmorgen de euforie onder beleggers geen grenzen te kennen. De graadmeter, de AEX-index, was rondom het middaguur doorgedenderd naar de 451,5 punten, een stijging van 4,46 punten.

AMSTERDAM “Niemand lijkt nu de boot te willen missen”, aldus een handelaar. “Iedereen is zo onverdroten bezig met kopen dat je je afvraagt of binnenkort niet een heel forse correctie naar beneden moet volgen.” Vrijdag vestigde de graadmeter van de Amsterdamse beurs op 447,04 punten een nieuw slotrecord.

De koersen van staatsleningen wonnen vanmorgen over de hele linie een half tot driekwart procentpunt.

Bij de hoofdfondsen was Philips wederom de smaakmaker. Het elektronicafonds won 2,80 op 78,10 gulden.

Andere uitschieters waren VNU dat 2 gulden won op 186,90 gulden, Akzo Nobel dat 3 gulden steeg op 193 gulden, Hoogovens met een plus van 3,20 gulden op 69,70 gulden en DSM van 2,30 op 135,90.

Vendex daarentegen profiteerde opmerkelijk genoeg niet van de hausse en bleef gelijk op 40,40. Wolters Kluwer leverde zelfs zeven dubbeltjes in op 139 gulden. Zowel CSM als BolsWessanen verloor dertig cent op respectievelijk 68,60 gulden en 30 gulden.

Uitgever Wegener boekte een winst van 5 gulden op 136 gulden. Smit Transformatoren dat vrijdag vóór de 'profit warning' nog 32,50 noteerde en toen sloot op 26 gulden, leverde vanmorgen zes dubbeltjes in op 25,40 gulden. Vastgoedfonds West Invest Fortress, recent gered van de ondergang, verloor één gulden op 4 gulden.

De handel kijkt met grote belangstelling uit naar de vergadering van de Deutsche Bundesbank donderdag. Nadat afgelopen week in de VS en Japan de rentetarieven werden verlaagd, hoopt de handel dat Duitsland volgt. “Niemand weet wat de Bundesbank gaat doen, maar de rentetarieven gaan zeker niet omhoog”, aldus een handelaar.

Op de Europese valutamarkten heeft de dollar zijn vrijdag bereikte koerswinst van bijna twee cent gedurende het weekeinde goed vast weten te houden. Vanmorgen in Amsterdam noteerde de munt 1,5650, evenveel als aan het eind van de handel afgelopen week.

De dollarkoers kwam donderdag in beweging door een rentedaling in de VS, die vrijdag werd gevolgd door een rentedaling in Japan. Vrijdag werden ook arbeidsmarktgegevens in de VS gepubliceerd, waaruit bleek dat het met de groeivertraging van de Amerikaanse economie wel meevalt. Bovendien werd vrijdagmiddag ook nog geïntervenieerd door de Amerikaanse en Japanse centrale banken ten gunste van de dollarkoers.

Ook het pond sterling werkte zich op. De Britse munt deed vanmorgen 2,4950 gulden, tegen 2,4875 gulden aan het eind van de handel vrijdag.

TOKIO De effectenbeurs van Japan beleefde vandaag een rustige dag, na de enorme koersstijgingen van afgelopen vrijdag. De Nikkei-index van 225 fondsen klom 29,58 punten tot 16.242,66. Winstnemingen verhinderden een sterkere stijging van de Nikkei. Eind vorige week, toen de beursindex steeg met ruim 956 punten, inspireerde de rentedaling in Japan nog vele kopers.