Door onweer veel overlast op Wadden

LEEUWARDEN, 10 JULI. Tijdens een zware onweersbui is in de nacht van zaterdag op zondag op talrijke plaatsen in het land de bliksem ingeslagen en werd wateroverlast veroorzaakt. De Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hadden het meest te lijden onder het noodweer.

Op Vlieland was de overlast het grootst. Door blikseminslag naast een tent raakte een gezin van zes personen licht gewond. Na behandeling door een huisarts zijn zij in een hotel ondergebracht. Tweehonderd gasten van een camping werden in een noodgebouw opgevangen omdat het water tot een meter hoog stond. Tenten en paden kwamen onder water te staan. Woningen in de Dorpsstraat stroomden onder. De brandweer moest met waterpompen te hulp schieten.

Op Terschelling werd gistermorgen een van de antennes van de vuurtoren De Brandaris door de bliksem getroffen. Het kanaal waarover schepen het onderlinge radioverkeer onderhouden en contact hebben met de vuurtoren, viel uit. De radiocommunicatie voor de scheepvaart op de Waddenzee had tot vanmorgen plaats via een noodkanaal, dat normaal wordt gebruikt voor zoek- en reddingswerk. De verbinding wordt vandaag hersteld.

In Laren is tijdens het noodweer het restaurant 'La Provence' aan de weg van Hilversum naar Laren volledig afgebrand. Volgens de politie is blikseminslag een van de mogelijkheden voor het onstaan van de brand, maar een woordvoerder sluit brandstichting niet uit. Het pand stond al enkele maanden leeg na het faillissement van de eigenaar.

Het treinverkeer ondervond door het hele land hinder. Tot zondagmiddag tegen twaalf uur waren er vertragingen op verscheidene plaatsen. Onder meer in Delft, Groningen en bij Naarden was de bliksem in de bovenleiding ingeslagen.